- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
Szarlotka biszkoptowa z galaretkami
skladniki:
na ciasto:
5 jajek
5 lyzek cukru
5 lyzek maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 plaska lyzeczka cukru waniliowego
szczypya soli
masa:
1 galaretka cytrynowa
1 lyzeczka zelatyny
6 srednich jablek
3 lyzki rodzynek
3 lyzki cukru
2 lyzki miodu
dekoracja:
galaretka truskawkowa
bita smietana
foremka:
srednia tortownica, posmarowana margaryna i posypana bulka tarta
wykonanie:
spod - biszkopt
oddzielic zoltka i bialka.
bialka mocno schlodzic, dodac szczypte soli, ubic na sztywna piane, dodawac na przemian po 1 lyzce cukru i po 1 zoltku, na koniec dodac cukier waniliowy, make i proszek przesiac do ubitych jajek, delikatnie wymieszac. wylac do formy, piec ok 25 min - 35 min - az bedzie brazowy, w temp 180 - 200 st C.
masa:
jablka obrac, pokroic dosc drobno, wlozyc do garnka, wsypac cukier, miod i kilka lyzek wody (ok 4-5)
gotowacna malym ogniu, az jablka beda sie lekko ropadaly ( u mnie trwalo to ok 25 min)
gdy sie skoncza gotowac dodac rodzynki
galaretke zrobic zgodnie z przepisem, dodac do niej zelatyne, wlac do jablek i pomieszac dokladnie, odstawic w zimne miejsce do wystygniecia.
biszkopt nasaczyc - ja zrobilam to przy pomocy martini, wylozyc jablka na wierzch - jesli wciaz sa rzadkie, to najpierw same jablka a plyn od nich gdy bardziej zastygnie.
wsadzic do lodowki
zrobic czerwona galaretke
wylac na zastygniete jablka
odstawic
udekorowac bita smietana
pycha jest i nie zajmuje duzo czasu i przede wszystkim jest tanie

skladniki:
na ciasto:
5 jajek
5 lyzek cukru
5 lyzek maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 plaska lyzeczka cukru waniliowego
szczypya soli
masa:
1 galaretka cytrynowa
1 lyzeczka zelatyny
6 srednich jablek
3 lyzki rodzynek
3 lyzki cukru
2 lyzki miodu
dekoracja:
galaretka truskawkowa
bita smietana
foremka:
srednia tortownica, posmarowana margaryna i posypana bulka tarta
wykonanie:
spod - biszkopt
oddzielic zoltka i bialka.
bialka mocno schlodzic, dodac szczypte soli, ubic na sztywna piane, dodawac na przemian po 1 lyzce cukru i po 1 zoltku, na koniec dodac cukier waniliowy, make i proszek przesiac do ubitych jajek, delikatnie wymieszac. wylac do formy, piec ok 25 min - 35 min - az bedzie brazowy, w temp 180 - 200 st C.
masa:
jablka obrac, pokroic dosc drobno, wlozyc do garnka, wsypac cukier, miod i kilka lyzek wody (ok 4-5)
gotowacna malym ogniu, az jablka beda sie lekko ropadaly ( u mnie trwalo to ok 25 min)
gdy sie skoncza gotowac dodac rodzynki
galaretke zrobic zgodnie z przepisem, dodac do niej zelatyne, wlac do jablek i pomieszac dokladnie, odstawic w zimne miejsce do wystygniecia.
biszkopt nasaczyc - ja zrobilam to przy pomocy martini, wylozyc jablka na wierzch - jesli wciaz sa rzadkie, to najpierw same jablka a plyn od nich gdy bardziej zastygnie.
wsadzic do lodowki
zrobic czerwona galaretke
wylac na zastygniete jablka
odstawic
udekorowac bita smietana
pycha jest i nie zajmuje duzo czasu i przede wszystkim jest tanie