Mała_Mi
Member
- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sinistra @ 30 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=814201Beatko a mogłabyś podrzucić linki, bo chciałbym wiedzieć jaka szarlotka jest dla Ciebie twardo-chrupiąca a jaka piaskowo-sypka.Sini, trudno mi podać jakieś linki, bo zazwyczaj jak szarlotka ma zbyt sypkie ciasto ( to właśnie taka określona przez Ker "piaskowo-sypka", to nie powtarzam jej i zapominam o przepisie. Najczęściej robię szarlotkę z ciasta wg bajaderki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=773&hl=szarlot* , albo taką z mojego zeszytu z dodatkiem smalcu ( chyba jej nie ma na forum).
Z ostatnio przeze mnie robionych to szarlotka kruszonkowa dziuni https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...amp;hl=szarlot* i ta jest jak lubię twardo chrupiąca, ale jednocześnie trochę za bardzo sypka więc muszę ją nieco dopracować.
Ja po prostu nie lubię jak mi się coś za bardzo rozsypuje podczas jedzenia( i to określam jako piaskowe) a lubię jak chrupie![]()
no i nie wiem czy objaśniłam zrozumiale te różnice![]()
BeataSz @ 1 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=815558albo taką z mojego zeszytu z dodatkiem smalcu ( chyba jej nie ma na forum).Beata, dałabyś ten przepis. Pamiętam jak moja mama robiła taką szrlotkę z dodatkiem smalcu i była to moja ulubiona szarlotka. Wiele różnych już piekłam, ale nijak nie umiem odtworzyc tamtego smaku.![]()
gatita @ 2 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=816330koniecznie na jabłka cynamon albo przyprawa do szarlotki.Jak robie coś dla siebie z jabłkami to cynamon jest niezbędny ale moja mama go nie lubi a to w sumie dla rodziców ciasto było![]()
A i jeszcze cos. Bo ciasto zrobilam wczesniej, wlozylam do lodowki i poszlam cwiczycW każdym razie po wyciągnieciu ciasta na spód też starłam na tarce, porozrzucałam palcami po całej blasze i zbytnio sie nim nie przejmowalam - w piekarniku sie ładnie i tak połączyło![]()
![]()
kermidt @ 2 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=816547Ilona, ale odejmowalas cukier z bialek?
Jak dla kogos nie jest wystarczajaco slodka mozna cukrem pudrem posypac. Myslalam o tym tez wczesniej, ze musi ladnie wygladac taka posypka.Do ciasta dałam pół szkl. cukry a do białek niecała 1.
U nas zazwyczaj lukier się leje na takie ciasta (więc wtedy dajemy mniej cukru) ale tym razem wiedziałam, że lukru nie zdąże zrobic (upiekłam, podzieliłam jeszcze ciepłe (co to za masakra była!!), zostawiłam tacie instrukcje które ma zabrać a która część zostaje w domu i wróciłam do siebie
). Lukru na gorące nie chciałam lac, bo by zamoczył ciasto.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.