Szarlotka z babcinego przepisu

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Iva te twoje szarloteczki-babeczki to mistrzostwo świata normalnie
anbetung.gif
daumen.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
robi sie je łatwiej niż normalną szarlotkę bo nie trzeba wałkować ciasta
icon_mrgreen.gif

Te głównie Ola robiła, nawet czytanie lektury odlożyła i powiedziała, ze musi ze mną robic bo wspólne robienie tych szarlotek to u nas tradycja
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Że też ja jeszcze ich nie robiłam - kusisz ogromnie żeby spróbować, ale napisz proszę jak przygotowujesz jabłka do tego i jakie to są jabłka - bo ja jestem szarlotkowa noga
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Co się czerwienisz - ja taka sama
icon_mrgreen.gif

A powiedz - robisz coś z tymi jabłkami, dodajesz coś? czy prosto ze słoika ciach?
fiesgrins.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Iva, ja też się na nie czaję, one wyglądają na pracochłonne, jak zdradzisz co i jak, to kto wie może zrobię,
nie lubię się narobić, a nie narobić się i uzyskać efektowne, smaczne danie to to co lubię najbardziej.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja się mogę podzielić patentem na wylepianie foremek - nigdy nie lubiłam tego robić - a teraz robię tak:

Wylepiam jedną foremkę ciastem - tak żeby była ok - nie za dużo i nie za mało, żeby nie popękało przy wyjmowaniu, ale żeby nie było za grube.
No więc wylepiam cudną taką, potem zdejmuję to ciasto z niej i ważę.
Następnie wołam pomocnika
fiesgrins.gif
albo sama to robię jak takowego nie ma w pobliżu - odważam jednakowe porcje ciasta, układam na tacy.
Później to już idzie taśmowo bo nie zastanawiam się ile mam wziąć - kulka ciach, i wklejam akuratną porcję
icon_smile.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Cinka @ 7 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1352832Ja się mogę podzielić patentem na wylepianie foremek - nigdy nie lubiłam tego robić - a teraz robię tak:

Wylepiam jedną foremkę ciastem - tak żeby była ok - nie za dużo i nie za mało, żeby nie popękało przy wyjmowaniu, ale żeby nie było za grube.
No więc wylepiam cudną taką, potem zdejmuję to ciasto z niej i ważę.
Następnie wołam pomocnika
fiesgrins.gif
albo sama to robię jak takowego nie ma w pobliżu - odważam jednakowe porcje ciasta, układam na tacy.
Później to już idzie taśmowo bo nie zastanawiam się ile mam wziąć - kulka ciach, i wklejam akuratną porcję
icon_smile.gif
ależ takie ważenie to dopiero musi być pracochłonne
fiesgrins.gif

Ja odrywam kawałek ciasta, rozpłaszczam palcami i wyklejam. Wolę więcej niż mniej, bo to co "wyjdzie" poza foremkę "odcinam" na brzegu foremki. A jak zabraknie to trzeba doklejać, ale w sumie to i tak tego potem nie widać. Nie wyklejam jakoś specjalnie równo, tylko tak, jak wyjdzie, czasami z jednej strony jest grubiej ale tego też potem nie widać.
Wyklejanie to łatwizna - moja Ola sama wykleja, sama też nakłada jabłka i przykleja paski.

Kiedyś mialam problem z myciem foremek, a raczej z ich wycieraniem. Teraz nie wycieram tylko mokre wkładam do piekarnika.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Aaaa to ja tak nie mogę bo mi to przeszkadza
icon_biggrin.gif
ja muszę mieć równiutko i dlatego mnie to denerwowało - ta ilość ciasta, raz urwałam więcej a raz mniej i ciągle było źle - dlatego u mnie to ważenie to wybawienie, samo wyklejenie to pestka
icon_razz.gif

Dodatkowy plus jest taki że pieką się równomiernie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
1. A czy smietana jest tu konieczna? Bo robilam ostatnio i nie dalam smietany bo wydawalo mi sie ze po jej dodaniu masa bedzie za rzadka?
2. Pierwszego dnia super krucha ze maz stwierdzil zebym mu samo kruche upiekla a on np z dzemem je bedzie jadl
icon_smile.gif

Ale juz nastepnego ciasto zmieklo a trzymalam w kuchni nawet nie przykryte niczym. Czy da sie cos zrobic zeby nastepnego dnia tez bylo kruche?
3. Do jablek uprazonych dalam make ziemniaczana i po jej dodaniu wydawaly sie te jablka geste ze łycha stala ale po upieczeniu jednak sie rozlazily. Nastepnym razem dac jeszcze wiecej tej maki ziemniaczanej?
Bo na pewno nastepny raz bedzie
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
1. Jeżeli pierwszym razem nie dawałaś śmietany i wyszło, to znaczy że nie jest konieczna ( ja daję), jednak chyba kruchości dodaje.
2.kruche ciasto w połączeniu z owocami zawsze zmięknie na drugi dzień, jednak wilgoć z nadzienia robi swoje.
3.nie wiem ile tej mąki dodałaś, ale skoro Twoim zdaniem było za mało, możesz dodać więcej ( ja nie dodaję w ogóle), możesz też dodać galaretkę( suchą) jeśli wolisz bardziej zwartą masę jabłkową.

Wszystko zależy od upodobań, a eksperymentowanie z przepisami jest nawet wskazane żeby uzyskać taki efekt, jaki się chce
icon_wink.gif
czasem wychodzi, czasem nie, ale warto próbować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Beata dziekuje
icon_smile.gif

To dam smietane nastepnym razem.
Kiedys jak robilam jablka do szarlotki to nigdy nie dawalam zagestnikow... Ostatnio jakies rzdasze te jablka mi wychodzily.

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
wczoraj zrobiłam z 3 porcji (dzisiaj muszę dorobić z 2-3) i ciasto wyszło mi rewelacyjne. Znaczy zawsze bylo super, ale do wyklejania foremek musiałam użyć trochę mąki bo odrobinę się kleiło, a wczoraj nic sie nie kleiło i było suuuuuper plastyczne.
Użyłam margarynę palmę i smalec z lidla, a śmietanę 12% (też z lidla)

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Cinko, to możesz jeszcze łatwiej
icon_mrgreen.gif

Zamiasrt wyjmować ciasto z wyklejonej już foremki, weź zważ foremkę z ciastem i samą foremkę. I gotowe, wiesz ile ciasta potrzebujesz
cheers.gif
icon_mrgreen.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Robiłam babeczki dla prababci Adasia. Ciasto jak zawsze super i zawsze dobrze wyskakuje z foremek.
anbetung.gif

babeczki.JPG

Załączniki

• babeczki.JPG
    babeczki.JPG
    37.7 KB · Wyświetleń: 11

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Iva
bussi.gif

Twoje mnie zachwyciły i teraz jak mam komuś podarować to tylko takie robię
anbetung.gif

A ciasto Beatkowe niezawodne jest
anbetung.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
tak, ciasto jest rewelacyjne.
te ostatnie robiłam Oli do szkoły ( robię je na każdą klasową imprezę) i wychowawczyni powiedziała, ze pierwszy raz udalo jej sie spróbowac bo zawsze bardzo szybko znikają, i prosi o przepis bo są pyszne
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy