Szarlotka

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Elle9, tak i tak.

Neteczko, upieklam dzis Twoja szarlotke - absolutnie pyszna sie upiekla. Uzylam maki na kruche ciasta - mieszanki maki psznnej zwyklej i maki kukurydzianej, 70/30. Dalam gestej smietanki slodkiej i jogurtu. Ciasto chlodzilo sie przez noc, walkowalo calkiem przyzwoicie przez folie.
Mojemu mezowi upieczone ciasto bardzo smakowalo, surowe zreszta tez
icon_wink.gif
Upieczemy jeszcze nie raz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Elle9 @ 21 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1542612Poprosze o pomoc: nie uswiadcze tu smalcu, bedzie ok z samym maslem? Podobnie ze smietana, moge zastapic jogurtem?
Smalec kiedyś zastapilam maslem i było dobrze.Z jogurtem nigdy nie robiłam, ale jeżeli Tatter pisze ze można, to znaczy ze można.
tatter @ 24 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1542848Elle9, tak i tak.

Neteczko, upieklam dzis Twoja szarlotke - absolutnie pyszna sie upiekla. Uzylam maki na kruche ciasta - mieszanki maki psznnej zwyklej i maki kukurydzianej, 70/30. Dalam gestej smietanki slodkiej i jogurtu. Ciasto chlodzilo sie przez noc, walkowalo calkiem przyzwoicie przez folie.
Mojemu mezowi upieczone ciasto bardzo smakowalo, surowe z reszta tez
icon_wink.gif
Upieczemy jeszcze nie raz.
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że Wam zasmakowała
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No my tez sie cieszymy
icon_wink.gif
Zdjecie wkleje rowniez.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Piglet, koniecznie, jest bardzo smaczna, bardzo!

Moja wygldala tak:

Załączniki

• Apple_Pie_2014.jpg
    Apple_Pie_2014.jpg
    223.6 KB · Wyświetleń: 3

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Neteczko wkońcu zrobiłam i ja. Przepyszne ciacho! a z racji że jabłek zatrzęsienie i tanie, to pewnie zrobię niebawem znowu. Na złość Putinowi
icon_wink.gif
można by akcję jakąś jabłkową rozpętać
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cinka @ 1 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543644Neteczko wkońcu zrobiłam i ja. Przepyszne ciacho! a z racji że jabłek zatrzęsienie i tanie, to pewnie zrobię niebawem znowu. Na złość Putinowi
icon_wink.gif
można by akcję jakąś jabłkową rozpętać
icon_smile.gif
Cinko, a jak ciastowo ta szarlotka ma się do Bajaderkowej "najlepszej szarloki na świecie"?
W niej ciasto jest genialne, jak dla mnie, aaa i jeszcze malinowa pianka ma cudowne ciasto czy mogłabyś się jakoś odnieść Cinko?
na okrągło robię Bajaderkową lub ciasto z przepisu na piankę
lecker.gif

jak się uprę na konkretny przepis, to ciężko mi do innego się przekonać
icon_redface.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie robiłam ani jednego ani drugiego
icon_razz.gif
więc nie porównam do nich.
Ale podobne jest do ciasta na styropian, mojego, bo choć tam śmietana nie idzie to ja zawsze z łyżkę daję, jak w moim śliwkowcu
icon_lol.gif

Ciasto w tej szarlotce jest takie mięciutko-delikatno-półkruche. Dałam pół szkl cukru, bo tyle też daję w styropianie i dla nas dość, a tu jeszcze jabłka miałam raczej słodkie i słodki mus. A surowe ciasto super plastyczne. Dno i boki wylepiłam palcami, na wierzch narysowałam sobie na papierze do pieczenia spód blaszki, rozwałkowałam na ten kształt na nim i z papierem przeniosłam na jabłka, zdjęłam papier i gotowe - bez żadnego problemu
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Styropian Twój robiłam na cieśnie z pianki malinowej
icon_redface.gif

Muszę więc zrobić szarlotkę Neteczkową, tylko boję się tej miękkości ciasta nieco,
lubię gdy kruche jest sypkie, chrupiące delikatnie i kruszące mocno
jak nie zrobię to się nie dowiem
fiesgrins.gif

z połowy porcji upiekę najwyżej
fiesgrins.gif

Ale że Cinko nie robiłaś Bajaderkowej to masz krechę
icon_razz.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hy hy
icon_razz.gif
no nie przypominam sobie żebym robiła. Może to nadrobię w najbliższej przyszłości.
To ciasto nie ma szans być chrupiące, jest cienkie i wilgoć jabłek mu na to nie pozwoli - ale sypkie i kruszące owszem jest.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cinka @ 1 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543665Hy hy
icon_razz.gif
no nie przypominam sobie żebym robiła. Może to nadrobię w najbliższej przyszłości.
To ciasto nie ma szans być chrupiące, jest cienkie i wilgoć jabłek mu na to nie pozwoli - ale sypkie i kruszące owszem jest.
Antonówek jutro na targu nakupię i zrobię,
mamy znajomych co kochaja szarlotki, a że dość często ich ostatnio odwiedzamy to ciasto dla nich MUSI być, i będzie Neteczkowe
lecker.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Odkad zrobilam Netkowa szrlotke - nie robie innej. Tez nie szukam innych przepisow skoro trafilam na doskonaly. Nawet nauczylam kolezanke, dla ktorej szarlotka byla od wiekow nieosiagalna. Dziewczyna, ktora piecze dla ludzi nigdy nie robila szarlotki choc ludzie czesto chcieli. Bo nie umiala. Teraz dzieki Neteczce no i mnie oczywiscie
icon_biggrin.gif
umie i bardzo sie z tego cieszy.

Lut 11, 2011
229
0
0
Pyszna😄 na zdjeciu jeszcze goraca. Nie mialam zadnych problemow ani z walkowaniem ani przeoszeniem, wspaniale ciasto, dla mnie parcja idealna akurat na moja duza blaszke szarlotkowa, wiec na razie nie bede robiz innej. Do srodka dalam rozgotowane jablka z dodatkiem cynamonu i cukru, a ze byly to resztki roznych jablek z lodowki i nie wszystkie sie rozpadly, wiec nie dadawalam juz dodatkowych czastek jablek
icon_biggrin.gif

Załączniki

• Szarlotka_Neteczki.jpg
    Szarlotka_Neteczki.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 1

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Dziewczyny jest mi bardzo,bardzo...miło,że szarlotka Wam smakuje
bussi.gif
.Ja też już nie robię innej
lecker.gif
.
A Wasze zdjęcia cudne
mniam.gif

Elle9

Member
Lut 5, 2014
82
0
0
Zabieram sie i zabieram do tego ciasta... Jutro chce zrobic, juz na 99,9%
icon_mrgreen.gif
i kolejne pytanie: moge do prazonych jablek dodac swieze gruszki zamiast jablek? Domyslam sie, ze sie rozpadna, ale to mi nie przeszkadza. Myslicie, ze to sie uda?

Elle9

Member
Lut 5, 2014
82
0
0
Neteczko, zrobilam Twoja szarlotke. Tak jak pisalam wczesniej - bez smalcu i z jogurtem zamiast smietany. Do wypiekow uzywam bardzo ciemnego cukru, nazywa sie tu "basterd suikier", mnie przypomina melase, przez co ciasto wyszlo mi znacznie ciemniejsze z charakterystycznym smaczkiem. Do srodka wkroilam gruszki ktore sie wcale nie rozpadly! Ciasto jest pyszne i bardzo przyjemnie sie z nim pracowalo. Niestety wnetrze mi sie "wylalo"na talerz, nie trzyma sie tak sztywno jak u Was. Ale chyba wiem dlaczego - po pierwze zrobilam w tortownicy przez co ciasto jest wyzsze, uzylam tez musu jablkowego ze sklepu, ktory byl raczej rzadki niz gesty. Ale mimo wszystko szarlotka pierwsza klasa i polecam wersje z gruszkami
daumen.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,945
2,879
113
Neteczko
anbetung.gif
za przepis, ciasto wałkowało się bez problemów, pierwszą warstwę posypałam tartą bułką, użyłam słoik prażonych jabłek i 4 duże jabłka (zupełnie wystarczyły), wg. relacji dziecka - wszyscy chwalili.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy