Szczaw pasteryzowany

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
ja od wielu lat robię tak:

Liście szczawiu myję i obcinam ogonki.Kroję drobniutko (można zmielić - ja nie lubię mielonego).Przerzucam go do dużego gara,podlewam odrobiną wody (ok. 1/2 szklanki) i podgrzewam do wrządku prawie - musi byc bardzo gorący.Nie solę ! Przenoszę do słoiczków (takich na jeden raz) i pasteryzuję 15 minut. Niektóre słoiczki stały w kącie piwnicy cztery lata i szczaw był dobry :lol:
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzięki Jobi :knuddel: , jutro sie wezmę chyba za pierwszą partie, bo dziś po burzy dopiero co jest :mrgreen:
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
ja również szczaw siekam drobno po umyciu i od razu wkładam do słoików, ubijam dość mocno, zalewam zimną wodą i zagotowuję ok. 5 minut.
 

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
A mnie szczególnie denerwuje obok łyka - piasek, jaki jest w takich kupnych słoikach.
I w tym roku też zrobię swój - przepis Nutki jest prostszy, ale czy 5 minut wystarczy?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy