Szczawiowa - zupa z łąki i pola

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Szczawiowa z warzywami i oregano
przepisana z blogu Kwestia Smaku
Szczawiowa.JPG
po 2 łyżki masła i oleju
2 marchewki (200g)
1 korzonek pietruszki (100g)
300g cebuli
400g ziemniaków
1,5l bulionu jarzynowego
4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego oregano
350g liści szczawiu
250 ml śmietany
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru

Dodatki
Pęczek drobno pokrojonej pietruszki
Po jednym jajku przekrojonym na połowe na jeden talerz zupy.
Małe ziemniaczki ugotowane w mundurkach a następnie obrane.

1.Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Pokroić szczaw,ogonki oddzielnie i listki oddzielnie.
2.W garnku z grubym dnem roztopić masło wraz z olejem, dodać marchew , pietruszkę i cukier. Dusić przez 5 minut.
Dodać cebulę i dusić następne 7 minut. Dodać ziemniaki, pokrojone ogonki liści szczawiu i wszystkie przyprawy.Wlać bulion warzywny. Dusić aż ziemniaki będą miękkie (ok 10 minut)
3.Dodać listki szczawiu i gotować 1-2 minuty , posolić do smaku. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wsypać pietruszkę.
4.Podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami lub z pieczywem.
5.Można też zmiksować zupę na krem, uprzednio wyjmując ziele angielskie i listki laurowe.

PS. Przepis zaczerpnięty z:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...wa/przepis.html
ps 2. Niestety osoby mające problemy z nerkami raczej jej jeść nie mogą.
cook.gif
smacznego.gif

Zupa ze szczawiu wg książki Kuchnia Litewska autorstwa Wincenty Zawadzkiej
1 1/4 kilo mięsa wołowego,40 deka wędliny, trochę włoszczyzny, soli w miarę, 2 cebule, 5-6 grzybów suszonych, 40 deka świeżego szczawiu, 1 1/2 - 2 szklanki śmietany, 3-4 żółtka.

Na tę zupę bierze się bulion z mięsa wołowego, do którego można dodać cokolwiek wędliny. Na godzinę przed wydaniem na stół usiekać drobno tyle świeżego szczawiu, aby po włożeniu do bulionu był kwasek umiarkowany. Po ugotowaniu włożyć śmietanę, raz jeszcze zagotować i wydać do stołu.
Zimową porą używa się do tej zupy szczaw marynowany. Wziąć go 1 1/2 szklanki, wypłukać i postąpić jak wyżej. Aby ją zrobić zawiesistą, zwłaszcza w dzień postu, gdzie zamiast bulionu smak z ryby lub włoszczyzny do niej służy, zaprawia się prócz śmietany kilku żółtkami na wydaniu, co ją posilniejszą robi.
Do tej zupy stosowane są perduty. Robią się one następującym sposobem: zagotować wodę osoloną z dodatkiem octu i na wrzącą wpuścić ostrożnie rozbite jaja ze skorup. Skoro białko stwardnieje, tak, że się da wziąć na sitkową łyżkę, wyjmować pojedyńczo i wkładać ostrożnie do talerzy przed nalaniem szczawiu, ponieważ w wazie mogą się pognieść.
Również stosowne do tego są paszteciki z mózgów w konchach lub w naleśnikach smażone.

Zupa szczawiowa Barbary Radziwiłłówny wg książki Kuchnia Radziwiłłów autorstwa Danuty i Henryka Dębskich
1,5 l mleka, 40 dag szczawiu, 5 dag masła lub margaryny, 10 dag kaszy manny, 2 śółtka, sól, piperz (biały) do smaku.

Szczaw przebrać, odciąć ogonki, opłukać, włożyć do naczynia z masłem, dusić kilka minut, zemleć lub posiekać. Mleko zagotować, przestudzić, wsypać kaszę i pozostawić na 30 minut. Następnie ugotować, połączyć z przecierem ze szczawiu i żółtkami, doprawić. Uwaga! Zupa ta powinna być podawana na zimno.

Załączniki

• Szczawiowa.JPG
    Szczawiowa.JPG
    116.6 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Z ryzem to pomidorowa. Choc moja Mama uwielbia ja z ziemniakami.

Jak smakuje tak jak wyglada....

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Jak robię zawsze botwinkę to botwinę pokrojoną duszę na masełku, i kiedyś gotowałam szczawiówkę. Nie wiem o czym wtedy myślałam, ale automatycznie poddusiłam pokrojony szczaw podobnie jak botwine. I to było to
fiesgrins.gif
Od tamtej zawsze szczaw podduszam na masełku z 5-10 minut i dopiero go daję do zupy
icon_smile.gif

A co do dodatków - to oczywiście jajeczko na twardo i ziemniaczki.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
joannas @ 9 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089054Właśnie gotuję sobie wywar do szczawiowej. Co dajecie oprócz jajek? Ziemniaki? Ziemniaki w zupie czy osobno, dorzucacie wraz z jajkiem? Tak dawno nie gotowałąm tej zypy, że nie wiem. A na jutro tylko szczawiowa, więc jak dodam tylko jajka, to będzie nieco za mało by się najeść.
U mnie różne wresje:

1. tylko z jajkiem
2. z jajkiem i ziemniakami (pokrojonymi w kostkę) w zupie
3. z jajkiem i ziemniakami tłuczonymi podanymi osobno
4. bez jajka, z ryżem

Najbardziej lubię zestaw nr 3.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Popatrzylam na tytul i przypomnialo mi sie jak z corka wyprawialysmy sie na lake po szczaw, a potem byl gar szczawiowej z wiejska smietana i jajkami (wakacje na wsi). Rozmarzylam sie...
Bez ryżu, bez ziemniaków, bez manny, bez zasmażki i zaklepki. Lekko i pysznie.Bez marchewki.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ja ziemniaki gotuje osobno, odlewam do podduszonego szczawiu, tluke, ale podaje w zupie
Obok tez lubie, ale tyle talerzy do mycia...

na sasiada lake u Babci lazilam
icon_mrgreen.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Musze sie wczytac w caly watek, bo dziecko meczy mnie o szczawiowa, taka jak w przedszkolu dawali... Ma byc zielona i miec jajko
icon_wink.gif
. Szczaw juz mam - sloiczkowy. U nas w domu babcia te zupe gotowala. Ze smietana na pewno, ale ryz na sypko i jajka osobno. Potem kazdy sobie wrzucal do talerza. Ale nie pamietam tam marchewki.. hmm

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Uważaj na sól gotując barszcz szczawiowy ze szczawiem ze słoiczka bo bywają straaasznie słone. Sama bym chętnie ugotowała... ale coś ostatnio nie mogę trafić ba szczaw krojony w słoiczkach, wszystkie takie na mus przetarte
icon_sad.gif
wolę krojony.
Ja zawsze gotuję na kości wywar normalnie jak do każdej zupy, marchewkę pietruszkę też daję i ziemniaki pokrojone w kosteczkę często. I do tego jajo na twardo do miseczki - pycha
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Tak myslalam, ze ugotuje normalny wywar, mam kawalek kosci, ale chyba bedzie jednak z ryzem, bo inaczej nie bedzie taka jak w przedszkolu
icon_wink.gif
Kiedy dodac ten szczaw ze sloika? Chyba na koncu, przed smietana.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Na końcu, na końcu, bo on mięciusieńki w tym słoiku więc tak jak piszesz - szczaw, smietana zagotować krótko i wyłączyć
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Cinko, szczaw mam firmy Fruktus, widac lodyzki, wiec nie jest to kompletna miazga. Slony nie jest, ale za to kwassny
icon_wink.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy