- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Szczawiowa z warzywami i oregano
przepisana z blogu Kwestia Smaku
po 2 łyżki masła i oleju
2 marchewki (200g)
1 korzonek pietruszki (100g)
300g cebuli
400g ziemniaków
1,5l bulionu jarzynowego
4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego oregano
350g liści szczawiu
250 ml śmietany
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
Dodatki
Pęczek drobno pokrojonej pietruszki
Po jednym jajku przekrojonym na połowe na jeden talerz zupy.
Małe ziemniaczki ugotowane w mundurkach a następnie obrane.
1.Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Pokroić szczaw,ogonki oddzielnie i listki oddzielnie.
2.W garnku z grubym dnem roztopić masło wraz z olejem, dodać marchew , pietruszkę i cukier. Dusić przez 5 minut.
Dodać cebulę i dusić następne 7 minut. Dodać ziemniaki, pokrojone ogonki liści szczawiu i wszystkie przyprawy.Wlać bulion warzywny. Dusić aż ziemniaki będą miękkie (ok 10 minut)
3.Dodać listki szczawiu i gotować 1-2 minuty , posolić do smaku. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wsypać pietruszkę.
4.Podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami lub z pieczywem.
5.Można też zmiksować zupę na krem, uprzednio wyjmując ziele angielskie i listki laurowe.
PS. Przepis zaczerpnięty z:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...wa/przepis.html
ps 2. Niestety osoby mające problemy z nerkami raczej jej jeść nie mogą.
Zupa ze szczawiu wg książki Kuchnia Litewska autorstwa Wincenty Zawadzkiej
1 1/4 kilo mięsa wołowego,40 deka wędliny, trochę włoszczyzny, soli w miarę, 2 cebule, 5-6 grzybów suszonych, 40 deka świeżego szczawiu, 1 1/2 - 2 szklanki śmietany, 3-4 żółtka.
Na tę zupę bierze się bulion z mięsa wołowego, do którego można dodać cokolwiek wędliny. Na godzinę przed wydaniem na stół usiekać drobno tyle świeżego szczawiu, aby po włożeniu do bulionu był kwasek umiarkowany. Po ugotowaniu włożyć śmietanę, raz jeszcze zagotować i wydać do stołu.
Zimową porą używa się do tej zupy szczaw marynowany. Wziąć go 1 1/2 szklanki, wypłukać i postąpić jak wyżej. Aby ją zrobić zawiesistą, zwłaszcza w dzień postu, gdzie zamiast bulionu smak z ryby lub włoszczyzny do niej służy, zaprawia się prócz śmietany kilku żółtkami na wydaniu, co ją posilniejszą robi.
Do tej zupy stosowane są perduty. Robią się one następującym sposobem: zagotować wodę osoloną z dodatkiem octu i na wrzącą wpuścić ostrożnie rozbite jaja ze skorup. Skoro białko stwardnieje, tak, że się da wziąć na sitkową łyżkę, wyjmować pojedyńczo i wkładać ostrożnie do talerzy przed nalaniem szczawiu, ponieważ w wazie mogą się pognieść.
Również stosowne do tego są paszteciki z mózgów w konchach lub w naleśnikach smażone.
Zupa szczawiowa Barbary Radziwiłłówny wg książki Kuchnia Radziwiłłów autorstwa Danuty i Henryka Dębskich
1,5 l mleka, 40 dag szczawiu, 5 dag masła lub margaryny, 10 dag kaszy manny, 2 śółtka, sól, piperz (biały) do smaku.
Szczaw przebrać, odciąć ogonki, opłukać, włożyć do naczynia z masłem, dusić kilka minut, zemleć lub posiekać. Mleko zagotować, przestudzić, wsypać kaszę i pozostawić na 30 minut. Następnie ugotować, połączyć z przecierem ze szczawiu i żółtkami, doprawić. Uwaga! Zupa ta powinna być podawana na zimno.
przepisana z blogu Kwestia Smaku

po 2 łyżki masła i oleju
2 marchewki (200g)
1 korzonek pietruszki (100g)
300g cebuli
400g ziemniaków
1,5l bulionu jarzynowego
4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego oregano
350g liści szczawiu
250 ml śmietany
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
Dodatki
Pęczek drobno pokrojonej pietruszki
Po jednym jajku przekrojonym na połowe na jeden talerz zupy.
Małe ziemniaczki ugotowane w mundurkach a następnie obrane.
1.Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Pokroić szczaw,ogonki oddzielnie i listki oddzielnie.
2.W garnku z grubym dnem roztopić masło wraz z olejem, dodać marchew , pietruszkę i cukier. Dusić przez 5 minut.
Dodać cebulę i dusić następne 7 minut. Dodać ziemniaki, pokrojone ogonki liści szczawiu i wszystkie przyprawy.Wlać bulion warzywny. Dusić aż ziemniaki będą miękkie (ok 10 minut)
3.Dodać listki szczawiu i gotować 1-2 minuty , posolić do smaku. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wsypać pietruszkę.
4.Podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami lub z pieczywem.
5.Można też zmiksować zupę na krem, uprzednio wyjmując ziele angielskie i listki laurowe.
PS. Przepis zaczerpnięty z:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...wa/przepis.html
ps 2. Niestety osoby mające problemy z nerkami raczej jej jeść nie mogą.


Zupa ze szczawiu wg książki Kuchnia Litewska autorstwa Wincenty Zawadzkiej
1 1/4 kilo mięsa wołowego,40 deka wędliny, trochę włoszczyzny, soli w miarę, 2 cebule, 5-6 grzybów suszonych, 40 deka świeżego szczawiu, 1 1/2 - 2 szklanki śmietany, 3-4 żółtka.
Na tę zupę bierze się bulion z mięsa wołowego, do którego można dodać cokolwiek wędliny. Na godzinę przed wydaniem na stół usiekać drobno tyle świeżego szczawiu, aby po włożeniu do bulionu był kwasek umiarkowany. Po ugotowaniu włożyć śmietanę, raz jeszcze zagotować i wydać do stołu.
Zimową porą używa się do tej zupy szczaw marynowany. Wziąć go 1 1/2 szklanki, wypłukać i postąpić jak wyżej. Aby ją zrobić zawiesistą, zwłaszcza w dzień postu, gdzie zamiast bulionu smak z ryby lub włoszczyzny do niej służy, zaprawia się prócz śmietany kilku żółtkami na wydaniu, co ją posilniejszą robi.
Do tej zupy stosowane są perduty. Robią się one następującym sposobem: zagotować wodę osoloną z dodatkiem octu i na wrzącą wpuścić ostrożnie rozbite jaja ze skorup. Skoro białko stwardnieje, tak, że się da wziąć na sitkową łyżkę, wyjmować pojedyńczo i wkładać ostrożnie do talerzy przed nalaniem szczawiu, ponieważ w wazie mogą się pognieść.
Również stosowne do tego są paszteciki z mózgów w konchach lub w naleśnikach smażone.
Zupa szczawiowa Barbary Radziwiłłówny wg książki Kuchnia Radziwiłłów autorstwa Danuty i Henryka Dębskich
1,5 l mleka, 40 dag szczawiu, 5 dag masła lub margaryny, 10 dag kaszy manny, 2 śółtka, sól, piperz (biały) do smaku.
Szczaw przebrać, odciąć ogonki, opłukać, włożyć do naczynia z masłem, dusić kilka minut, zemleć lub posiekać. Mleko zagotować, przestudzić, wsypać kaszę i pozostawić na 30 minut. Następnie ugotować, połączyć z przecierem ze szczawiu i żółtkami, doprawić. Uwaga! Zupa ta powinna być podawana na zimno.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: