- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

Jeszcze w sklepie nie zdarzylo mi sie szczawiu zobaczyc. Przypuszczam tez, ze jesli jest to hodowany, jest przerosniety (jak wszystko w Ameryce) wiec bez oczekiwanego smaku.
Zdrowsza od szczawiowej (wiecej zelaza, mniej kwasu szczwiowego).
Zupa zainspirowana miloscia Kubka do szpinaku.
paczka szpinaku - 1/2 funta czyli 227g
3 ziemniaki
marchew
2 spore zabki czosnku
woda "na wkladce" i "wkladka"
musztarda dijon
sol
Czasem obgotowuje szynke, zeby byla bardziej krucha i wlasnie tak mi sie zdarzylo.
Do osolonej wody wrzucic marchew(ja wole cala niz talarki) i pokrojone w kostki ziemniaki i zmiazdzony czosnek (caly zabek zgniesc nozem na desce do pekniecia) - gotowac okolo 15-20 min.
Dodac pokrojony szczaw na 2 -3 minuty.
Doprawic musztarda dijon.
Podawac z jajkiem i kostkami szynki (innej wedzonej wedliny lub bez wedliny) zaprawiona jogurtem/smietana.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: