Szparagi z masłem anchois

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Kolejny przepis z książki "Oliver w kuchni". Początkowo bałam się, że anchois są zbyt intensywne do szparagów, okazało się, że nic z tych rzeczy. Sos świetnie podbija smak warzyw, jak dla mnie jest to fantastyczne połączenie. Zdjęcia nie będzie, bo ja wolę białe szparagi, a te spowite burym sosem mają już walory tylko smakowe
icon_wink.gif
.

Składniki na 4 porcje:

około 50 g filetów anchois
140 g masła
szczypta suszonego chilli
świeżo mielony czarny pieprz
sok z 1 cytryny
680-900 g szparagów

Szparagi oczyścić (białe obrać) i pociąć na kawałki długości ok 4 cm, ugotować na parze (wody nie solić, sos jest słony).
Anchois z masłem, pieprzem i chilli rozdrobnić w malakserze (ewentualnie drobno posiekać, czy rozetrzeć), doprawić sokiem z cytryny. Sos położyć na gorące szparagi.
Najlepiej jeść z bagietką, żeby było czym wymieść ten pyszny sosik.
 
  • Like
Reakcje: Buka

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Można, u Jamiego na zdjęciu są zielone. Ja jeszcze nie robiłam z zielonymi, ale mam zamiar kiedyś spróbować.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Robilam kilka razy te szparagi. Potwierdzam - sa pyszne. Zamiast anchovy z puszki uzylam kiedys pasty. Tez sie nadala.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy