- Sty 3, 2009
- 28,005
- 2,348
- 113
Kolejny przepis z książki "Oliver w kuchni". Początkowo bałam się, że anchois są zbyt intensywne do szparagów, okazało się, że nic z tych rzeczy. Sos świetnie podbija smak warzyw, jak dla mnie jest to fantastyczne połączenie. Zdjęcia nie będzie, bo ja wolę białe szparagi, a te spowite burym sosem mają już walory tylko smakowe
.
Składniki na 4 porcje:
około 50 g filetów anchois
140 g masła
szczypta suszonego chilli
świeżo mielony czarny pieprz
sok z 1 cytryny
680-900 g szparagów
Szparagi oczyścić (białe obrać) i pociąć na kawałki długości ok 4 cm, ugotować na parze (wody nie solić, sos jest słony).
Anchois z masłem, pieprzem i chilli rozdrobnić w malakserze (ewentualnie drobno posiekać, czy rozetrzeć), doprawić sokiem z cytryny. Sos położyć na gorące szparagi.
Najlepiej jeść z bagietką, żeby było czym wymieść ten pyszny sosik.

Składniki na 4 porcje:
około 50 g filetów anchois
140 g masła
szczypta suszonego chilli
świeżo mielony czarny pieprz
sok z 1 cytryny
680-900 g szparagów
Szparagi oczyścić (białe obrać) i pociąć na kawałki długości ok 4 cm, ugotować na parze (wody nie solić, sos jest słony).
Anchois z masłem, pieprzem i chilli rozdrobnić w malakserze (ewentualnie drobno posiekać, czy rozetrzeć), doprawić sokiem z cytryny. Sos położyć na gorące szparagi.
Najlepiej jeść z bagietką, żeby było czym wymieść ten pyszny sosik.