seniorka @ 8 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1504810
-----------------------------------------------------
W tym miejscu był link, który odsyłał Was do nauki o gotowaniu, a który okazał się niezgodny z regulaminem, bo prowadził przez inne forum, skupiające wiadomości dydaktyczne. Przepraszam.
------------------------------------------------------------
Wyjaśniam, że nie był to link prowadzący na inne forum. Kierował do Chomika, który jest portalem pirackim i dlatego zabronionym.
jaxja @ 18 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506471Seniorko, przypominam, że o problemach natury technicznej nie piszemy w dziale zawierającym przepisy.
I jeszcze małe wyjaśnienie do pierwszego postu tego wątku: Po usunięciu przeze mnie linku edytowałaś post pisząc:
Wyjaśniam, że nie był to link prowadzący na inne forum. Kierował do Chomika, który jest portalem pirackim i dlatego zabronionym.Jaxja, tu nie tylko są przepisy, ale i obyczaje. W tym przypadku raczej współczesne. A w ogóle, to 5 minut temu dopiero dostarczono mi laptop z reperacji. Popisałaś sobie z firmą komputerową. Bardzo było im miło. Pozdrawiam.
PS. Błagam, nie pisz do mnie kolorowo. Ja rozumiem i normalną czcionkę. Dziękuję za wiadomość o "chomiku" - o tym nie wiedziałam.
seniorka @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506607tu nie tylko są przepisy, ale i obyczaje. W tym przypadku raczej współczesne.Więc dlaczego ten wątek jest umieszczony w Kuchennym ABC?
Moim zdaniem powinnaś się zdecydować, czy przepisujesz książki o kuchni, czy o obyczajach, bo w tym momencie zrobił się po prostu bałagan.
seniorka @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506607Popisałaś sobie z firmą komputerową. Bardzo było im miło.A to zupełnie niepotrzebna złośliwość, na którą jaxia nie zasłużyła.
seniorka @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506607Jaxja, tu nie tylko są przepisy, ale i obyczaje. W tym przypadku raczej współczesne. A w ogóle, to 5 minut temu dopiero dostarczono mi laptop z reperacji. Popisałaś sobie z firmą komputerową. Bardzo było im miło. Pozdrawiam.
PS. Błagam, nie pisz do mnie kolorowo. Ja rozumiem i normalną czcionkę. Dziękuję za wiadomość o "chomiku" - o tym nie wiedziałam.Nie sądzę żeby cokolwiek tu czytali, nie jest im to kompletnie potrzebne do jakiejkolwiek naprawy Twojego laptopa.
Joanna @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506611Więc dlaczego ten wątek jest umieszczony w Kuchennym ABC?
Moim zdaniem powinnaś się zdecydować, czy przepisujesz książki o kuchni, czy o obyczajach, bo w tym momencie zrobił się po prostu bałagan.Nie rozumiem o czym piszesz. Zapewniłam, że nie będę podawała "starych" przepisów na potrawy i słowa dotrzymuję. Wątek dotyczy raczej obyczajów, ale i tych kuchennych i chyba nie ma w tym nic złego, bo forum jest "kulinarne". Pozwolenie na zamieszczenie tego wątku otrzymałam od moderatorek. W tej chwili nie mogę znależć tej odpowiedzi. Jeśli musisz koniecznie wiedzieć, to podam Ci na priv, kogo pytałam i od kogo tę zgodę otrzymałam. Ponadto, proszę wytłumacz mi, w czym widzisz ten bałagan. To nie jest dla mnie przyjemne stwierdzenie. Oczywiście, jeśli tak sobie życzycie, przestanę pisać od zaraz, przecież to tylko pisanie o rzeczach dawno odkrytych (choć nie wszystkim wiadomych), a nie praca naukowa.
PS Jeśli chodzi o "przepisywanie" książek, to już tłumaczyłam, że prościej jest wyczerpać temat, czy też obyczaj z poszczególnych dzieł niż z epok historycznych, bo tego nie potrafię. Ja naprawdę już jestem zmęczona. Tutaj chyba najlepiej i najwygodniej jest zająć się tylko gotowaniem i ewentualnym wstawianiem współczesnych przepisów, bo wszelkie inne inicjatywy natychmiast obracają się w to, co teraz mnie spotkało.
seniorka @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506633wszelkie inne inicjatywy natychmiast obracają się w to, co teraz mnie spotkało.A co Cię spotkało?
seniorka @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506633Nie rozumiem o czym piszesz.Zerknij na pozostałe tematy Kuchennego ABC, to zrozumiesz, co miałam na myśli.
seniorka @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506607Jaxja, tu nie tylko są przepisy, ale i obyczaje. W tym przypadku raczej współczesne. A w ogóle, to 5 minut temu dopiero dostarczono mi laptop z reperacji. Popisałaś sobie z firmą komputerową. Bardzo było im miło. Pozdrawiam.
PS. Błagam, nie pisz do mnie kolorowo. Ja rozumiem i normalną czcionkę. Dziękuję za wiadomość o "chomiku" - o tym nie wiedziałam.Seniorko, całe nasze forum podzielone jest na dwa główne działy: Dyskusje i Przepisy. Kuchenne ABC, w którym teraz jesteśmy, znajduje się w dziale Przepisy.
Pisałam do Ciebie niebieskim kolorem, bo robiłam to jako moderator Kuchennego ABC, a nie jako jaxja.
A teraz jeszcze słów kilka w moim imieniu:
Zupełnie nie rozumiem stwierdzenia, że popisałam sobie z firmą komputerową. Oddając laptop do naprawy przekazałaś im swoje hasło do wejścia na CinCina? I serwisanci naprawdę czytali forum? I naprawdę było im miło? Seniorko, odbieram to jako złośliwość skierowaną w moją stronę i jest mi po prostu przykro.
Joanna @ 19 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506636A co Cię spotkało?
Zerknij na pozostałe tematy Kuchennego ABC, to zrozumiesz, co miałam na myśli.Cp mnie spotkało, to już napisałam i nie zamierzam się powtarzać. Nie mam też zamiaru na nic zerkać. Wątek został założony oficjalnie, ale niekoniecznie musi być wypełniany. Idę gotować, bo tutaj tylko to się liczy.
Aniq @ 20 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1506793Myślę, że to nieporozumienie i nie ma o co kopii kruszyćSzkoda ciekawego tematu.
A może po prostu ten wątek mógłby się znaleźć w Niebie? Np. "Z kuchni prababci?" Albo jako osobny, podpięty temat?
ABC to rzeczywiście raczej 'laboratorium' dotyczące przepisów, miar i konkretnych receptur. A miejsce na bardziej ogólne traktowanie kulinariów jest właśnie w I części forum czyli w Dyskusjach.Aniq, żeby zakończyć już ten temat. Otóż miejsce, po moim pytaniu, gdzie to zamieścić, i dokładnym opisie, co będzie w tekście, wskazała mi jedna z moderatorek. Oczywiście, teraz się do tego nie przyzna, bo już upłynęło dość dużo czasu, a ona milczy jak zaklęta - a ja nie zamierzam"kablować", kto to jest. Po drodze dostało mi się za to umiejscowienie od innej pani moderatorki, która wie najlepiej, jak wszystko powinno wyglądać.
Co nie znaczy, że ja nie robię błędów ani innych potknięć. Uważam jednak, żę przydałoby się trochę "powietrza" z innych tekstów, chociażby z historii kuchennych lub tym podobnych, lecz to nie przejdzie zupełnie, bo jak nie będzie pretensji o miejsce, to będą o tekst i tak na okrągło. Tak że dla Ciebie, Aniq oraz dla tych, którzy czytali ten wątek - duża bużka
seniorka @ 26 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507605Otóż miejsce, po moim pytaniu, gdzie to zamieścić, i dokładnym opisie, co będzie w tekście, wskazała mi jedna z moderatorek. Oczywiście, teraz się do tego nie przyzna, bo już upłynęło dość dużo czasu, a ona milczy jak zaklęta - a ja nie zamierzam"kablować",Paskudne zagranie, seniorko. Niby nie kablujesz, ale tym zdaniem rzucasz na wszystkie moderatorki cień.
seniorka @ 26 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507605Co nie znaczy, że ja nie robię błędów ani innych potknięć. Uważam jednak, żę przydałoby się trochę "powietrza" z innych tekstów, chociażby z historii kuchennych lub tym podobnych, lecz to nie przejdzie zupełnie, bo jak nie będzie pretensji o miejsce, to będą o tekst i tak na okrągło.Jakie pretensje? Jeżeli były uwagi, to ze względu na braki źródła lub inne sprawy wynikające z regulaminu. Nikt się Ciebie nie czepia, wręcz przeciwnie, traktowana byłaś niejednokrotnie ulgowo, ale widać, ze to był duży błąd.
A ten wątek jest kolejnym o tym samym, po Kuchni prababci i jeszcze jednym, nie pamiętam tytułu, które z niewiadomych przyczyn porzuciłaś, żeby założyć następny. Tym razem w części ściśle kulinarnej podajesz teksty o treści zgoła niekulinarnej, co nie jest przyjęte.
Dla mnie Twoja postawa jest zupełnie niezrozumiała.
seniorka @ 26 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507605Aniq, żeby zakończyć już ten temat. Otóż miejsce, po moim pytaniu, gdzie to zamieścić, i dokładnym opisie, co będzie w tekście, wskazała mi jedna z moderatorek. Oczywiście, teraz się do tego nie przyzna, bo już upłynęło dość dużo czasu, a ona milczy jak zaklęta - a ja nie zamierzam"kablować", kto to jest. Po drodze dostało mi się za to umiejscowienie od innej pani moderatorki, która wie najlepiej, jak wszystko powinno wyglądać.
Co nie znaczy, że ja nie robię błędów ani innych potknięć. Uważam jednak, żę przydałoby się trochę "powietrza" z innych tekstów, chociażby z historii kuchennych lub tym podobnych, lecz to nie przejdzie zupełnie, bo jak nie będzie pretensji o miejsce, to będą o tekst i tak na okrągło. Tak że dla Ciebie, Aniq oraz dla tych, którzy czytali ten wątek - duża bużkaA co to za insynuacje? Niby kto się ukrywa i gdzie? Co Ty znów tutaj opowiadasz, serio nie potrafisz logicznie myśleć i czytać ze zrozumieniem? Ja nie mam nic do ukrycia, pisałam Ci już via PW, że moderatorzy podejmują decyzje wspólnie, nikt tu nie jest naczelną moderatorką, jak raczyłaś sobie wymyślić wcześniej, ani nikt nie 'rządzi' się sam. Wszelkie uwagi skierowane do Ciebie, w kulturalny przypominam sposób, wynikają z regulaminu forum, a nie moderatorskiego widzimisię, a przyjmowanie ich w sposób w jaki znów to robisz, jest bardzo nie w porządku oględnie mówiąc. Starałam się szanować to co robisz, pomagać i odpowiadać na Twoje problemy, ale widać kompletnie niepotrzebnie, bo w zamian znów otrzymuję niekulturalne traktowanie, knucie intryg i dziwne insynuacje. Zresztą nie tylko ja, nie pierwszy raz traktujesz innych w taki sposób i wypisujesz po prostu niczym nie potwierdzone głupoty.
seniorka @ 26 Feb 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1507605Po drodze dostało mi się za to umiejscowienie od innej pani moderatorki, która wie najlepiej, jak wszystko powinno wyglądać.Mnie masz na myśli? Nie jestem tu moderatorką; pytałam jako zwyczajny użytkownik forum, ale ponieważ zostałam w odpowiedzi potraktowana niegrzecznie, darowałam sobie dalszą dyskusję. Uważam jednak nadal, że treść i forma tego tematu nie pasuje do działu Kuchenne ABC, który jest miejscem umieszczania wszelkich porad ułatwiających współczesnemu człowiekowi pracę w domu, a zwłaszcza w kuchni. Jestem też przekonana, że Dziunia, sugerując założenie tematu w tym właśnie dziale miała nadzieję, że będzie on takich właśnie porad dotyczył. Nie znała przecież treści, tylko ogólne założenia? Mam też wątpliwości, czy przepisywanie żywcem obszernych fragmentów książek/czasopism koresponduje z prawem autorskim i netykietą. Nie znam się na tych kwestiach, ale wydaje mi się, że korzystając z takich źródeł powinno się raczej interpretować przeczytane treści własnymi słowami, niż dosłownie je cytować. Więc nie jest tak, jak sugerujesz, że wiem wszystko najlepiej. Mam dużo wątpliwości (a nie "pretensje" i o nich chciałam napisać. Może ktoś z użytkowników ma wiedzę w tym temacie i zechce się nią podzielić?
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia