SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR"

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
a co właściwie znaczy pepparkakor? :)
Doslownie to ''pieprzne ciasteczka'' /peppar= pieprz, kakor=ciasteczka/
Scandi, jak dobrze, że jesteś ja zupełnie nie w temacie wątku, ale błagam, jeśli masz przepis na sos do Kottbularów to na na kulanach Cię o niego proszę.
Próbuję zrobić taki sam i za nic nie wychodzi, ostatnio nawet wymyśliłam by go na skarmelizowanym cukrze robić :dump:

scandi

Member
Wrz 26, 2004
851
0
0
Kasha
icon_smile.gif

Milo, ze ktos zauwazyl moja obecnosc
icon_smile.gif

Poszukam w moich skarbnicach i postaram sie jak najszybciej wrzucic, OK?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
hura3cp.gif
Jeej, jak szybko, serdecznie dziękuję
jaciewita6ab.gif

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
A jak długo mogą te pierniczki poleżeć i czy nadają się na choinkę? Zastanawiam czy piec już czy dopiero za chwilkę.... ;)

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
Zrobiłam te pierniczki na święta i stanowią bardzo udany debiut pierniczkowy :weihbaum: kruche, korzenne, mniamki... acha, dodałam do przepisu troszkę mielonego kardamonu.

yuna

Member
Gru 11, 2005
32
0
0
Ja zrobiłam w tamtym roku. Wyszły tak dobre, że nawet mój mąż, który nie przepada za piernikami zajadał się nimi.(Dodam, że obecnie posiadam jeszcze 10 sztuk "na czarną godzinę"). Dziękuję bardzo za przepis.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
To ja mam inny przepis z Ikei na pierniczki
icon_sad.gif
nie ma śmietany ale za to jest karmel w składzie
cry_1.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ej, a można z tego zrobić domek z piernika? Bo szukam przepisu na odpowiednie ciasto, ale zeby nie bylo takie zwyczajne tylko wlasnie takie jak te slynne ciasteczka które wszyscy uwielbiaja a ja nigdy nie mialam okazji spróbowac
icon_razz.gif

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Owieczko, a czy te pierniczki muszą długo leżakować, czy są dobre na świeżo ? No i czy po jakimś czasie dalej są smaczne... ? Bo chcę upiec, ale jakoś przed świętami, żeby nie mieć za dużo roboty. Więc jak ?

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Ja robilam z tego ciasta domek z piernika w zeszlym roku. Wyszedl super, nic sie nie lamalo. Zreszta sami zobaczcie:

IMG_1154.JPG

Robilam tez pierniczki i one nie musza dlugo lezakowac. Sa przepyszne i bardzo szybko znikaja, ale mysle ze kilka tygodni spokojnie wytrzymaja. Robia sie tylko bardzo mieciutkie.

Załączniki

• IMG_1154.JPG
    IMG_1154.JPG
    840.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy