SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR"

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ananke, Ananke... - no brak mi słów! Przepiękny! Przepiękny! Fantastyczny!
Pozwolisz, że ściągnę pomysła i zrobię taki sam?- o ile mi się uda, zapewie powstanie jakaś marna imitacja, ale właśnie tego potrzebowałam- wzoru i inspiracji! Super! Genialny!

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Tak, widziałam. Też wprost brak słów, ale tego to nie mam najmniejszych szans skopiować, nie tylko dlatego że nie mam foremek
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
pepparkakory_owieczki.jpg
Zrobiłam z 1/3 porcji ( z pół kilograma mąki), ze sztucznym miodem i w nieco inny sposób - gotowałam miód z cukrem, masłem i kremówką i do niego dodawałam pozostałe składniki.
Dobre, ale dla mnie za mało korzenne. Muszę następnym razem zwiększyć ilość przypraw.
Wałkowały się nieźle, ale gorzej od pepparkakorów Dagmary - musiałam nieznacznie podsypywać mąką. Piekłam w termoobiegu, by się choć trochę zrumieniły.

Załączniki

• pepparkakory_owieczki.jpg
    pepparkakory_owieczki.jpg
    24.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Pilne pytanie, a w zasadzie dwa:

Czy te piernik muszą leżakować po upieczeniu, czy od razu są dobre do jedzenia?
I ile ich wychodzi?

W tym roku byłam zajęta, że nie zdążyłam wcześniej z piernikami i teraz szukam takich "szybkich", a te bardzo chciałam spróbować, ale wcześniej nie dało się zrobić, no...
icon_sad.gif
Pomożecie?
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aerin

Member
Paź 17, 2009
1
0
0
odświerzam troche wątek bo święta się zbliżają a ja w tym roku znalazłam ten przepis i chciałabym spróbowac ale przyznam się że jestem amatorką w tej kwestii więc mam parę pytań, czy masło ma byc rozpuszczone? czy mieszać to wszystko mikserem? i czy taki zwykły proszek do pieczenia się rozpuszcza w wodzie? nigdy tak nie robiłam dlatego pytam, wybaczcie tak podstawowe pytania ale na prawde nigdy do tej pory żadnych pierniczków nie robiłam
icon_smile.gif

ciotka pela

Member
Maj 27, 2008
2
0
0
No ba - obowiązkowo pieczenie! Ale dziewczyny - gdzie najważniejszy składnik który ukrył się w nazwie tych pyszności?? Ja ZAWSZE dodaję do przpraw trochę pieprzy, mają wtedy ten specyficzny posmaczek, dokładnie jak te z Ikei...;)) Pozdrawiam Was świątecznie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy