Szybkie i pyszne ciasto z jabłkami

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Moje własnie siedzi w piekarniku
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
marghe @ 14 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=762779Dziunia, się boję Twojej opinii
aczkolwiek jakby co to wina przepisu nie moja. He
icon_lol.gif
Co by tu napisać
icon_mrgreen.gif

Ano upiekło się i nawet zjadłam mały kawałek mimo że ciepłe jeszcze
icon_redface.gif
I wychodzi na to, że dałam za dużo jabłek, nie ważyłam ich tylko poszatkowałam chyba z 8 czy 10 średnich - to stanowczo za dużo. Wyszła bardziej taka legumina niż ciasto, bo jabłka nie zdążyły odparować no i środek jest dość rzadki, własnie taki budyniowaty. Surowizną nie zalatuje wcale, drożdży nie czuć (dałam 10 g świeżych bo suszone mi wyszły) a piekłam 40 minut w 180 plus 10 minut z termoobiegiem bo blade było (pewnie znów za duzo jabłek to spowodowało
icon_rolleyes.gif
) W każdym razie polecam bo smaczne bardzo, kwaskowe takie, ale następnym razem dam góra 4 jabłka, żeby ciasto miało szansę być ciastem
icon_smile.gif
A może jutro rano będzie jeszcze inne, może się zsiądzie trochę
gruebel_2.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dziuniu, 8-10 jabłek
icon_eek.gif
Ja dałam 2 dość duże i uważam, że to za dużo. Ale na gorąco było bardzo dobre, taki deser na ciepło bardziej niż ciasto (zwłaszcza, ze dałam więcej cukru niż w przepisie). Teraz jest już dawno zimne i jest takie glinowate, ale w smaku bardzo dobre ( no bo w sumie to właściwie pieczone jabłka, które uwielbiam
icon_biggrin.gif
). I nie żałuję już, że jabłka pokroiłam w kosteczkę, bo są w takiej formie fajne.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dobrze, że doczytałam, by jeść na ciepło. Zaraz wyciągnę z piekarnika. To mam być niespodzianka dla córki.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Baby14 @ 15 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763112Dziewczyny a mozna zastapic te drozdze takimi w kostce? I ile by wtedy trzeba było ich dac?
Dziunia pisze, że dała świeże drożdże, 10 g ( ja dałabym więcej)

Ines @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763408Dobrze, że doczytałam, by jeść na ciepło. Zaraz wyciągnę z piekarnika. To mam być niespodzianka dla córki.
Ale Ines, to ja na ciepło wolę, zdecydowanie, ale marghe ani inne dziewczyny nic nie pisały by jeść na ciepło.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
To ciasto mnie inspiruje
icon_biggrin.gif

Dziś jestem w niebie
lecker.gif

Pokrojone w plastry, odsmażone na maśle, polane miodem i dodatkowo wzbogacone cynamonem, mielonymi migdałami i siekanymi orzechami! Miód w gębie ( w przenośni i dosłownie )
Oczywiście jedzone na ciepło
lecker.gif


ciasto_z_jab_kami_sma_one_004a.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_z_jab_kami_sma_one_004a.jpg
    ciasto_z_jab_kami_sma_one_004a.jpg
    112.9 KB · Wyświetleń: 1

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo smakowało, jak smakuje na zimno nie mam pojęcia, bo się rozeszło w ciągu 10 minut. Nie zdązyłam posypać cukrem pudrem.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38