Szybkie pierniczki

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Moje wyszły bardzo twarde i dalej są takie, pytanie czy takie powinny być?
Zdecydowanie nie powinny byc twarde. Jeśli piekłaś je wczoraj powinny już zmięknąc
icon_sad.gif

A w czym je trzymałaś? Od początku takie twarde były, czy teraz bardziej? Może za bardzo się spiekły? A mąki nie dawałaś więcej do ciasta, bo to ciasto dosyc rzadkie i kusi by sypnąc więcej, ale wtedy pierniki nie wychodzą dobre.

Przykro mi, że coś wyszło nie tak
icon_sad.gif
Chyba teraz są bardziej twarde niz na początku tak stwierdził mój chłopak!
Do wczoraj je trzymałam na talerzu pod sciereczką a wczoraj władowałam do puszki z kawałkiem jabłka i dalej nic
icon_sad.gif
Mąki dosypalam tylko troszke bo się ciasto rwało i nie chcialo wałkować takie było rzadkie! Fakt pierwszą partię troche przypaliłam ale nastepne dwie nie! Może za cienko rozwałkowałam ciasto, jak grube powinno byc?
Nie wiem co zrobiłam nie tak
icon_sad.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A ja dzis pieklam z potrojnej porcji - znowu Wykorzystalam nowe foremki, zrobilam duuuze pierniki. Sa super ! Jutro ida w prezencie do kumpeli i jej 'diabelkow' ;)

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Może rzeczywiscie za cienko rozwałkowałaś. Co prawda nie mierzę grubosci ciasta, ale tak na oko robię raczej grubsze niż cieńsze. Na pewno nie cieńsze niż 3 mm.
Może jeszcze zmiękną w tej puszce. A lukrowałaś je? Bo lukrowanie dobrze wpływa na proces mięknięcia uparciuchów twardzieli.

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Jeszcze nie lukrowałam, jutro się za to wezmę
Dziękuję za porady

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja przechowuje peirniczki w pudelku metalowym, a porcje do zjedzenia wyjmuje w przeddzien wiecozrem i zostawiam na talerzu / tacy /. Wchlona troche wilgoci i beda miekkie.

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Moje juz leżały luzem na wolnosci i nie zmiękły, w puszce też nie, trudno dam je na choinke, albo będe ryzykować połamanie ząbków ;)

giga

Member
Paź 11, 2005
35
0
0
Upiekłam je wczoraj 8)
Pierwszy raz w życiu pierniczki piekłam :mrgreen: Od razu, jak tylko wystygły lukrowaliśmy z dzieciakami Dziś są już mięciutkie i pyszne
Tylko nie wiem, czy się do świąt utrzymają, bo bardzo wszystkim smakują :roll:

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Dziś moja mama zanurkowała do puszki z pierniczkami i stwierdziła że zmiękły! Co prawda tylko te grubsze, tym cienkim już nic nie pomoże ale zawsze to coś Teraz moje pierniczki mają też aromat jabłkowy ;) od kawałka jabłka w puszce!
Pierniczki są pyszniutkie i niedługo je powtórze

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Przypominam o tych smakołykach -róbcie, bo warto...

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Czy ktoś mógłby mi te dekagramy "przerobić" na cokolwiek typu łyżki, szklanki etc.?
Mam ochotę zrobić te pierniki, może dzięki temu ciasto na balkonie na pierniki Silije uchowa się do Świąt...

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
cvety.gif

pinezka

Member
Mar 9, 2006
99
0
0
Wczoraj do pieczenia pierniczków z tego przepisu zagoniłam małżonka. Wyszły mu bardzo dobre
icon_smile.gif
Miał chwilę zwątpienia, kiedy po zmieszaniu składników większość ciasta została mu na rękach
fiesgrins.gif
, ale po schłodzeniu ciasto bardzo ładnie się wałkowało. Ogólnie wszystko poszło sprawnie, szybko i bez problemów.

Teraz pierniczki, schowane głęboko w puszce czekają na polukrowanie, a potem powędrują na choinkę
icon_razz.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie się za nie zabieram
icon_mrgreen.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oto moje pierniczki
icon_mrgreen.gif

pierniczki.jpg

Robiłam z podwójnej porcji, sporo ich wyszło, część polana polewą czekoladową, część bez niczego. Obżarłam się nimi niemiłosiernie
lecker.gif

Załączniki

• pierniczki.jpg
    pierniczki.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 1

laura

Member
Maj 16, 2007
922
0
0
Anusiaczku pierniczki sa przesmaczne.Zaluje ze nie zrobilam z podwojnej porcji.Napewno czesto beda goscic w mojej kuchni,tym bardziej ze dla malej pomocnicy wyciskanie pierniczkow to swietna zabawa.Jeszcze na cieplo spalaszowalam sporo.Musze tylko dokupic fajniejszych foremek bo mam takie zwykle standardowe.Dziekuje za swietny przepis
cvety.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Margot pewnie, że tak
icon_mrgreen.gif
W końcu już coraz bliżej
icon_mrgreen.gif
Zanim się obejrzysz trzeba będzie ciasto przygotować, co by przez parę tygodni leżakowało
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy