- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Jakiś czas temu wypożyczyłam sobie książkę ,,Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne" i zapisałam ten jeden przepis okazał sie znakomity
Tajemnicze rolki Ani -czyli bezowa rolada
4 białka
300g miałkiego cukru(ja miałam 250g miałkiego i 50 g cukru pudru)
1łyżeczka soku z cytry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200-250 g mascarpone
200g malin
W misce wymieszać serek z 50 g cukru pudry i dodać z 1/2 malin,wymieszać i wstawić do lodówki
Ubić białka i powoli dodawać 250 cukru,ubijać aż masa zrobi się szklista.Dodać sok z cytryny,mąkę i wymieszać łyżką .
Wyłożyć masę na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w 160 stopni ok. 20-25 minut
Wyjąć i zostawić na 10 minut.Wyłożyć na papier do pieczenia (spód jest teraz na górze ) wysypany cukrem pudrem i zostawić ,żeby wystygła
Na zimna delikatnie nałożyć nadzienie,po czym zrolować ,pomagając sobie papierem.
Zawinąć szczelnie i dość mocno w folię plastikową ,wstawić do lodówki na ok. 6 godzin.
Pokrojone podawać z resztą przetartych malin(ja nie robiłam tych malin przetartych ,bo nie zdążyłam)
Zamiast malin mogą być
-jeżyny
-poziomki
-jagody
-truskawki
Polecam
tu przed zawinięciem
a tu już gotowa do zjedzenia

Tajemnicze rolki Ani -czyli bezowa rolada
4 białka
300g miałkiego cukru(ja miałam 250g miałkiego i 50 g cukru pudru)
1łyżeczka soku z cytry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200-250 g mascarpone
200g malin
W misce wymieszać serek z 50 g cukru pudry i dodać z 1/2 malin,wymieszać i wstawić do lodówki
Ubić białka i powoli dodawać 250 cukru,ubijać aż masa zrobi się szklista.Dodać sok z cytryny,mąkę i wymieszać łyżką .
Wyłożyć masę na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w 160 stopni ok. 20-25 minut
Wyjąć i zostawić na 10 minut.Wyłożyć na papier do pieczenia (spód jest teraz na górze ) wysypany cukrem pudrem i zostawić ,żeby wystygła
Na zimna delikatnie nałożyć nadzienie,po czym zrolować ,pomagając sobie papierem.
Zawinąć szczelnie i dość mocno w folię plastikową ,wstawić do lodówki na ok. 6 godzin.
Pokrojone podawać z resztą przetartych malin(ja nie robiłam tych malin przetartych ,bo nie zdążyłam)
Zamiast malin mogą być
-jeżyny
-poziomki
-jagody
-truskawki
Polecam

tu przed zawinięciem

a tu już gotowa do zjedzenia