- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Tarta cytrynowa
Kruchy spód:
120 g masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka ( 200 g) i 3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim formę. Jeśli jest czas, schłodzić w lodówce, jeśli nie, można piec od razu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.
Masa cytrynowa:
3-4 cytryny
3 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki tartej bułki
3 jajka
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka śmietanki kremowej
Otrzeć skórkę z cytryn na bardzo drobnej tarce. Wycisnąć sok ( powinno go być 3/4 szklanki). Wszystkie składniki masy zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 30 minut.
Wg autorki przepisu najlepsza jest na ciepło, ale mnie bardzo smakuje też na zimno. Jest absolutnie kremowa i delikatna. I bardzo cytrynowa. Robiłam ją wielokrotnie, bo jest smaczna i prosta. Bułki tartej w masie nie czuć i nie widać - zawsze się zastanawiam, gdzie się podziewa... To zdecydowanie najlepsza tarta cytrynowa z wielu, jakie testowalam.
Zdjęcia są marne, bo tarta została rozparcelowana i pożarta w większości, zanim zdążyłam wyciągnąć aparat.
Do zdjęć pozowała tylko marna resztka:

Kruchy spód:
120 g masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka ( 200 g) i 3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim formę. Jeśli jest czas, schłodzić w lodówce, jeśli nie, można piec od razu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.
Masa cytrynowa:
3-4 cytryny
3 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki tartej bułki
3 jajka
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka śmietanki kremowej
Otrzeć skórkę z cytryn na bardzo drobnej tarce. Wycisnąć sok ( powinno go być 3/4 szklanki). Wszystkie składniki masy zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 30 minut.
Wg autorki przepisu najlepsza jest na ciepło, ale mnie bardzo smakuje też na zimno. Jest absolutnie kremowa i delikatna. I bardzo cytrynowa. Robiłam ją wielokrotnie, bo jest smaczna i prosta. Bułki tartej w masie nie czuć i nie widać - zawsze się zastanawiam, gdzie się podziewa... To zdecydowanie najlepsza tarta cytrynowa z wielu, jakie testowalam.
Zdjęcia są marne, bo tarta została rozparcelowana i pożarta w większości, zanim zdążyłam wyciągnąć aparat.
Do zdjęć pozowała tylko marna resztka:


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: