- Gru 11, 2008
- 1,762
- 0
- 0
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 90 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Masa dyniowa:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- pół szklanki serka na sernik np. takiego
- 3/4 szklanki cukru (u mnie pół na pół biały i demerara - jak dla mnie wyszło mocno słodkie)
- pół szklanki mleka
- łyżka cynamonu (uwielbiam cynamon i następnym razem dodam go więcej)
- łyżeczka imbiru
- 2 jajka (ja jeszcze dodałam białko z jajka, którego żółtko wylądowało w spodzie)
- opcjonalnie jak puree z dyni jest wodniste łyżka mąki ziemniaczanej (moje było bardzo wodniste więc dałam nawet 1,5 łyżki)
Polewa:
- 1/2 - 3/4 szklanki serka na sernik
- łyżka cukru
- skórka z całej pomarańczy
Ciasto na spód zagniotłam i schłodziłam (ja wrzuciłam na około 10 - 15 minut do zamrażarki). W tym czasie zmiksowałam wszystkie składniki na masę dyniową (ja do swojej dodałam szczyptę barwnika pomarańczowego, bo zależało mi na takim kolorze) oraz wymieszałam składniki polewy.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. W czasie gdy grzał się piekarnik rozwałkowałam cienko ciasto i wylepiłam formę na tartę. Piekłam 12 minut.
Na podpieczony spód wylałam masę dyniową i piekłam dalej 20 minut.
Po tym czasie polałam całość polewą i podpiekłam niecałe 10 minut.
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 90 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Masa dyniowa:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- pół szklanki serka na sernik np. takiego
- 3/4 szklanki cukru (u mnie pół na pół biały i demerara - jak dla mnie wyszło mocno słodkie)
- pół szklanki mleka
- łyżka cynamonu (uwielbiam cynamon i następnym razem dodam go więcej)
- łyżeczka imbiru
- 2 jajka (ja jeszcze dodałam białko z jajka, którego żółtko wylądowało w spodzie)
- opcjonalnie jak puree z dyni jest wodniste łyżka mąki ziemniaczanej (moje było bardzo wodniste więc dałam nawet 1,5 łyżki)
Polewa:
- 1/2 - 3/4 szklanki serka na sernik
- łyżka cukru
- skórka z całej pomarańczy
Ciasto na spód zagniotłam i schłodziłam (ja wrzuciłam na około 10 - 15 minut do zamrażarki). W tym czasie zmiksowałam wszystkie składniki na masę dyniową (ja do swojej dodałam szczyptę barwnika pomarańczowego, bo zależało mi na takim kolorze) oraz wymieszałam składniki polewy.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. W czasie gdy grzał się piekarnik rozwałkowałam cienko ciasto i wylepiłam formę na tartę. Piekłam 12 minut.
Na podpieczony spód wylałam masę dyniową i piekłam dalej 20 minut.
Po tym czasie polałam całość polewą i podpiekłam niecałe 10 minut.