Tarta dyniowa z polewą pomarańczową

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 90 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli

Masa dyniowa:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- pół szklanki serka na sernik np. takiego
- 3/4 szklanki cukru (u mnie pół na pół biały i demerara - jak dla mnie wyszło mocno słodkie)
- pół szklanki mleka
- łyżka cynamonu (uwielbiam cynamon i następnym razem dodam go więcej)
- łyżeczka imbiru
- 2 jajka (ja jeszcze dodałam białko z jajka, którego żółtko wylądowało w spodzie)
- opcjonalnie jak puree z dyni jest wodniste łyżka mąki ziemniaczanej (moje było bardzo wodniste więc dałam nawet 1,5 łyżki)

Polewa:
- 1/2 - 3/4 szklanki serka na sernik
- łyżka cukru
- skórka z całej pomarańczy


Ciasto na spód zagniotłam i schłodziłam (ja wrzuciłam na około 10 - 15 minut do zamrażarki). W tym czasie zmiksowałam wszystkie składniki na masę dyniową (ja do swojej dodałam szczyptę barwnika pomarańczowego, bo zależało mi na takim kolorze) oraz wymieszałam składniki polewy.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. W czasie gdy grzał się piekarnik rozwałkowałam cienko ciasto i wylepiłam formę na tartę. Piekłam 12 minut.
Na podpieczony spód wylałam masę dyniową i piekłam dalej 20 minut.
Po tym czasie polałam całość polewą i podpiekłam niecałe 10 minut.

 

Załączniki

  • _DSC0655.JPG
    _DSC0655.JPG
    204.7 KB · Wyświetleń: 0
  • _DSC0657.JPG
    _DSC0657.JPG
    165.9 KB · Wyświetleń: 0

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Dziękuję za przepis, już sobie zapisuję na przyszłość
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy