Ciasto:
*300 g mąki
*150 g margaryny
*łyżka śmietany
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 cukier waniliowy
*szczypta soli
Na stolnicy posiekać nożem mąkę z pozostałymi składnikami, potem szybko zagnieść jednolite ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Przykryć pergaminem i obciążyć fasolą - czerwoną, lub jasiem.
Piec około 25-30 min. w 180 st.
Po upieczeniu ściągamy fasole i pergamin
Nadzienie:
*2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
*pół szklanki cukru
*2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 pszennej
*dwie szklanki wody + jedna
Do rondelka wrzucić jagody z cukrem i zalać wodą.
W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się już jagody, energicznie ale ostrożnie mieszać, by powstał nam kisiel.
Masę studzimy, by była letnia.
Wykładamy na ciasto.
Pianka:
*2 białka
*pół szklanki cukru
*szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Robimy nią dowolny wzorek na naszym cieście.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na tak długo, aż pianka zrobi się z wierzchu rumiana.
Pieczemy już tylko na górnej grzałce.
Ciasto podajemy ostudzone.
*300 g mąki
*150 g margaryny
*łyżka śmietany
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 cukier waniliowy
*szczypta soli
Na stolnicy posiekać nożem mąkę z pozostałymi składnikami, potem szybko zagnieść jednolite ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Przykryć pergaminem i obciążyć fasolą - czerwoną, lub jasiem.
Piec około 25-30 min. w 180 st.
Po upieczeniu ściągamy fasole i pergamin
Nadzienie:
*2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
*pół szklanki cukru
*2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 pszennej
*dwie szklanki wody + jedna
Do rondelka wrzucić jagody z cukrem i zalać wodą.
W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się już jagody, energicznie ale ostrożnie mieszać, by powstał nam kisiel.
Masę studzimy, by była letnia.
Wykładamy na ciasto.
Pianka:
*2 białka
*pół szklanki cukru
*szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Robimy nią dowolny wzorek na naszym cieście.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na tak długo, aż pianka zrobi się z wierzchu rumiana.
Pieczemy już tylko na górnej grzałce.
Ciasto podajemy ostudzone.



