- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
4 banany obrane ze skórki
1/2 łyżeczki curry
CIASTO:
kostka masła
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
żółtko
1/2 szkl cukru pudru
KREM:
szklanka mleka
5 żółtek
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki mąki
łyżka rozpuszczonego masła
Ze składników ciasta zagnieść kruche ciasto. Będzie gładkie i aksamitne.
Schłodzić je w lodówce min. godzinę.
Krem: zagotować mleko, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Do wrzącego mleka
wlać żółtka z mąką i energicznie ucierać, żeby się nie zrobiły kluchy.
Ciastem wyłożyć formę do tarty (26-28 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć
papierem obciążonym fasolą i podpiec przez ok. 20 min w temp 180 st C.
następnie ostudzić, krem wymieszać z 1 ugniecionym widelcem bananem, wyłożyć
na wierzch ciasta. Pozostałe banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z
cytryny, ułożyć na kremie, posypać curry i polac rozpuszczonym masłem.
Piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Ciasto rozpływa się w ustach. Jest pyszne. wygląda trochę jak pizza z
pieczarkami, ale smak... Polecam.
-----
Pozdrawiam,
Liska
Przepis pochodzi z książki "Cztery Żywioły", którą napisali szefowie kuchni
hoteli Sheraton i Westin.
1/2 łyżeczki curry
CIASTO:
kostka masła
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
żółtko
1/2 szkl cukru pudru
KREM:
szklanka mleka
5 żółtek
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki mąki
łyżka rozpuszczonego masła
Ze składników ciasta zagnieść kruche ciasto. Będzie gładkie i aksamitne.
Schłodzić je w lodówce min. godzinę.
Krem: zagotować mleko, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Do wrzącego mleka
wlać żółtka z mąką i energicznie ucierać, żeby się nie zrobiły kluchy.
Ciastem wyłożyć formę do tarty (26-28 cm), ponakłuwać widelcem, przykryć
papierem obciążonym fasolą i podpiec przez ok. 20 min w temp 180 st C.
następnie ostudzić, krem wymieszać z 1 ugniecionym widelcem bananem, wyłożyć
na wierzch ciasta. Pozostałe banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z
cytryny, ułożyć na kremie, posypać curry i polac rozpuszczonym masłem.
Piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Ciasto rozpływa się w ustach. Jest pyszne. wygląda trochę jak pizza z
pieczarkami, ale smak... Polecam.
-----
Pozdrawiam,
Liska
Przepis pochodzi z książki "Cztery Żywioły", którą napisali szefowie kuchni
hoteli Sheraton i Westin.
