- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
ciasto kruche Ainsleya
225 g mąki
100 g cukru
100 g pokrojonego w kostkę masła
fru do miksera
jak zacznie wyglądac jak kruszonka dodać 1 jajko
(ja dodaje jeszcze kilka kropel wody)
wyrabiać chwilkę mikserem, wyjąć , zagnieść ręcznie i gotowe
Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec aż będzie upieczone
Nadzienie wg książki Tarty i Tarteletki
W garnku gotować 50 g cukru i 135 ml śmietany kremówki , 1 laskę wanilii przekroić
wzdłuż, wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu) W
tzw. międzyczasie rozpuścić 4 g żelatyny w odrobinie zimnej wody. Zdjąć garnek z o
ognia, wyłowić wanilię i wydłubać z niej nasiona. W gorącej śmietanie rozpuścić
żelatynę, wymieszać, dorzucić nasiona wanilii.
Kolejne 135 g śmietany kremówki ubić. Dodać do ostudzonego kremu
Masę odstawić na trochę.
Wylać na ciasto, wstawić do lodówki
Paczkę mrożonych wiśni wrzucić do garnka, podgrzewać z odrobiną cukru waniliowego.
Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Zimną masą wiśniową wylać na krem.
225 g mąki
100 g cukru
100 g pokrojonego w kostkę masła
fru do miksera
jak zacznie wyglądac jak kruszonka dodać 1 jajko
(ja dodaje jeszcze kilka kropel wody)
wyrabiać chwilkę mikserem, wyjąć , zagnieść ręcznie i gotowe
Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec aż będzie upieczone
Nadzienie wg książki Tarty i Tarteletki
W garnku gotować 50 g cukru i 135 ml śmietany kremówki , 1 laskę wanilii przekroić
wzdłuż, wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu) W
tzw. międzyczasie rozpuścić 4 g żelatyny w odrobinie zimnej wody. Zdjąć garnek z o
ognia, wyłowić wanilię i wydłubać z niej nasiona. W gorącej śmietanie rozpuścić
żelatynę, wymieszać, dorzucić nasiona wanilii.
Kolejne 135 g śmietany kremówki ubić. Dodać do ostudzonego kremu
Masę odstawić na trochę.
Wylać na ciasto, wstawić do lodówki
Paczkę mrożonych wiśni wrzucić do garnka, podgrzewać z odrobiną cukru waniliowego.
Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Zimną masą wiśniową wylać na krem.

Ostatnią edycję dokonał moderator: