Tarta ze sliwkami i marcepanowo-migdalowa kruszonka
Przepis z Bon Appetit, lekko zmodyfikowany
Spod:
1 szklanka maki
3/4 szklanki migdalow
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115g twardego masla
2 lyzki smietanki kremowki
1 zoltko
Kruszonka:
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki (okolo 140g) pasty z migdalow
1/2 szklanki brazowego cukru (jasnego), lub mniej
85g twardeg masla
1/4 szklanka platkow migdalowych
1 kg sliwek, wypestkowanych i pokrojonych na cieniutkie czastki
1/4 szklanki cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
--------------
Spod:
Posiekac pierwsze 4 skladniki w malakserze az migdaly beda drobniutko posiekane. Dodac maslo, posiekac, dodac smietanke i zoltko - wymieszac az ciasto polaczy sie w calosc.
Schlodzic w lodowce przynajmnieij godzine. Rozwalkowac i wylepic ciastem foremke o srednicy 27cm. Ciasto jest bardzo miekkie! Nakluc cala powierzchnie widelcem i schlodzic przez godzine lub dluzej w lodowce.
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C - upiec spod na zloto, w razie potrzeby splaszczajac tworzace sie pecherze, wyjac z piekarnika i wystudzic.
Kruszonka - posiekac make, paste migdalowa i cukier w malakserze, dodac maslo i posiekac az utworza sie grudki, przesypac do miski, dodac platki migdalowe.
Sliwki wymieszac z cukrem i maka.
Na spodzie wystudzonego ciasta rozsypac 3/4 szklanki kruszonki wsypac sliwki, posypac reszta kruszonki.
Piec tarte az sliwki beda miekkie i wierzch ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Gdyby wierzch zaczal sie wczesniej rumienic, przykryc tarte olia aluminiowa, blyszczaca strona do gory.
Przepis z Bon Appetit, lekko zmodyfikowany
Spod:
1 szklanka maki
3/4 szklanki migdalow
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115g twardego masla
2 lyzki smietanki kremowki
1 zoltko
Kruszonka:
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki (okolo 140g) pasty z migdalow
1/2 szklanki brazowego cukru (jasnego), lub mniej
85g twardeg masla
1/4 szklanka platkow migdalowych
1 kg sliwek, wypestkowanych i pokrojonych na cieniutkie czastki
1/4 szklanki cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
--------------
Spod:
Posiekac pierwsze 4 skladniki w malakserze az migdaly beda drobniutko posiekane. Dodac maslo, posiekac, dodac smietanke i zoltko - wymieszac az ciasto polaczy sie w calosc.
Schlodzic w lodowce przynajmnieij godzine. Rozwalkowac i wylepic ciastem foremke o srednicy 27cm. Ciasto jest bardzo miekkie! Nakluc cala powierzchnie widelcem i schlodzic przez godzine lub dluzej w lodowce.
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C - upiec spod na zloto, w razie potrzeby splaszczajac tworzace sie pecherze, wyjac z piekarnika i wystudzic.
Kruszonka - posiekac make, paste migdalowa i cukier w malakserze, dodac maslo i posiekac az utworza sie grudki, przesypac do miski, dodac platki migdalowe.
Sliwki wymieszac z cukrem i maka.
Na spodzie wystudzonego ciasta rozsypac 3/4 szklanki kruszonki wsypac sliwki, posypac reszta kruszonki.
Piec tarte az sliwki beda miekkie i wierzch ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Gdyby wierzch zaczal sie wczesniej rumienic, przykryc tarte olia aluminiowa, blyszczaca strona do gory.
