Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdalową kruszonką

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Tarta ze sliwkami i marcepanowo-migdalowa kruszonka
Przepis z Bon Appetit, lekko zmodyfikowany

Spod:
1 szklanka maki
3/4 szklanki migdalow
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
115g twardego masla
2 lyzki smietanki kremowki
1 zoltko

Kruszonka:
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki (okolo 140g) pasty z migdalow
1/2 szklanki brazowego cukru (jasnego), lub mniej
85g twardeg masla

1/4 szklanka platkow migdalowych

1 kg sliwek, wypestkowanych i pokrojonych na cieniutkie czastki
1/4 szklanki cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
--------------

Spod:
Posiekac pierwsze 4 skladniki w malakserze az migdaly beda drobniutko posiekane. Dodac maslo, posiekac, dodac smietanke i zoltko - wymieszac az ciasto polaczy sie w calosc.
Schlodzic w lodowce przynajmnieij godzine. Rozwalkowac i wylepic ciastem foremke o srednicy 27cm. Ciasto jest bardzo miekkie! Nakluc cala powierzchnie widelcem i schlodzic przez godzine lub dluzej w lodowce.
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C - upiec spod na zloto, w razie potrzeby splaszczajac tworzace sie pecherze, wyjac z piekarnika i wystudzic.

Kruszonka - posiekac make, paste migdalowa i cukier w malakserze, dodac maslo i posiekac az utworza sie grudki, przesypac do miski, dodac platki migdalowe.

Sliwki wymieszac z cukrem i maka.

Na spodzie wystudzonego ciasta rozsypac 3/4 szklanki kruszonki wsypac sliwki, posypac reszta kruszonki.

Piec tarte az sliwki beda miekkie i wierzch ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Gdyby wierzch zaczal sie wczesniej rumienic, przykryc tarte olia aluminiowa, blyszczaca strona do gory.

img78766kd.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Jest baaardzo dobre
icon_smile.gif
Jak ktos lubi marcepan to sie nawet nie ma co zastanawiac ;) - w polaczeniu z migdalami i sliwkami - pycha!
icon_smile.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jest baaardzo dobre
icon_smile.gif
Jak ktos lubi marcepan to sie nawet nie ma co zastanawiac ;) - w polaczeniu z migdalami i sliwkami - pycha!
icon_smile.gif
Ja lubie !!!!
Ale tu ani wczoraj (na malym targu niedaleko, gdzie okoliczni rolnicy przybywaja ze swymi 'polnymi lupami'), ani nawet dzis w Real-u nie bylo sliwek ! :evil:
Tydzien temu tez polowalam na targu, bo chce koniecznie powidla zrobic i tylko moge grrrr....... co by przeszlo slownictwo cenzure :evil:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
o jezu dobrze ze wygrzebalam ten przepis!!!
uwielbiam sliwki, migdaly i marcepan

bede robic!!!, nawet mialam sliwki ale je pozarlam :oops:
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
0
Ta tarta jest przepyszna!!!
I juz. :mrgreen:
Wiecej nic nie powiem, upieczcie i zobaczcie.