Tartaletki z plasterkami białej kiełbasy*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Było dziś na obiad
fiesgrins.gif

Miałam zamiar zrobić to wczoraj ale nie chciało mi się. Więc dziś.
Zrobiłam w formie tarty - jednej dużej. Ciasta zrobiłam 1,5 porcji bo mam duuużą foremkę.
Wyszło przepysznie - wszyscy najedli się pod same dzioby
mniam.gif

Dziękuję za fajny przepis
daumen.gif
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Podbijam, bo może ktoś będzie chciał zrobić. Ja dzisiaj będę spody piekła.

edit - Nie wiem czemu, ale to kruche ciasto bardzo mi się kurczy mimo porządnego nakłucia. Prawie całe całe boki wyklejone mi zjechały
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
Dzieki Joannie wlasnie siedzi w piecu tarta duza z plasterkami kielbasy i z fetą ( dla niemiesnych).
Zużyłam resztki, polewe zrobilam tez z resztek: smietana, smietanka, d'or blu, bialka poświąteczne.

Baardzom Wam wdzięczna!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,965
2,301
113
Ależ się naszukałam tego przepisu! Wydawało mi się, że podawała go Shinju i stąd moje kłopoty. Miałam ściągnąć tylko nadzienie, ale skoro piszecie, że ciasto też pyszne, to wypróbuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,965
2,301
113
No i dlatego dwa razy przejrzałam listę Twoich przepisów w poszukiwaniu tych tartaletek
zahnlos.gif


Bardzo smaczne wyszły. Z jajami przepiórczymi zrobiłam, bardzo ładnie to wyszło. Ciasto w końcu zrobiłam wg przepisu N. Rubinstein, bo wiem, że zawsze wyjdzie.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,965
2,301
113
Nie kurczy, a na pewno nie ponad miarę. Pewnie gdzieś na forum ten przepis jest, ale nie mam czasu szukać, więc napiszę tutaj, najwyżej się wytnie
fiesgrins.gif
.

175 g mąki
125 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Mąkę i sól wsypać do dużej miski, dodać masło i siekać aż oba składniki osiągną konsystencję grubego ryżu. Dodać roztrzepane jajko, ciasto wyrobić czubkami palców. Ewentualnie dodać 1-2 łyżki mąki. Wstawić na godzinę do lodówki, a jak nie ma czasu to nie wstawiać. Ciasta wystarcza na formę o 25 cm średnicy. Wylepiam palcami, nie wałkuję. Piec w 200 stopniach przez 10 minut bez nadzienia (ja piekę z fasolą, nakłute widelcem), a potem z nadzieniem w zależności od potrzeb.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
dzięki, bo z tego trochę mi sie skurczyły, musiałam zrobić drugie i wyłożyć foremki z zapasem, ale nadzienie pycha ( nie miałam białej, robiłam ze sląską)

20151024_193113_001.jpg
 

Załączniki

  • 20151024_193113_001.jpg
    20151024_193113_001.jpg
    77.3 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy