- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Czyli przepis na deser z galaretek i mleka skondensowanego wygrzebany z lamusa
ponieważ robiła go bardzo często moja ciocia kiedy ja byłam mała
-4 galaretki najlepiej każda innego koloru(na 1/2 l wody)
-2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego mocno schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru
-paczka żelatyny na 1 litr wody
-1/2 szklanki wody
Galaretki rozpuścić(każdą osobno) wg instrukcji na opakowaniu ale biorąc 3/4 zalecanej ilości wody.Odstawić do zastygnięcia w niskim i szerokim naczyniu.Kiedy będą już sztywne pokroić w kostkę,odstawić.
Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1/2 szklanki zimnej wody,a następnie rozpuścić na małym gazie nie dopuszczając do zagotowania się.Odstawić.
Przygotować formę-najlepiej tortownicę o średnicy 24-28 cm.Wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią przezroczystą.
Zimne mleko skondensowane ubijać z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera do uzyskania większej objętości.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitego mleka i wymieszać.Wlać wszystko spowrotem do mleka szybko wymieszać,dodać kostki z galaretki,raz jeszcze wymieszać i wlać masę do formy.Odstawić do zastygnięcia.
Kroić jak tort i podawać albo solo albo z owocami
*można pominąć cukier jeśli ktoś woli mniej słodkie
*można rozpuścić jeszcze jedną galaretkę i wylać ją na wierzch deseru

-4 galaretki najlepiej każda innego koloru(na 1/2 l wody)
-2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego mocno schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru
-paczka żelatyny na 1 litr wody
-1/2 szklanki wody
Galaretki rozpuścić(każdą osobno) wg instrukcji na opakowaniu ale biorąc 3/4 zalecanej ilości wody.Odstawić do zastygnięcia w niskim i szerokim naczyniu.Kiedy będą już sztywne pokroić w kostkę,odstawić.
Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1/2 szklanki zimnej wody,a następnie rozpuścić na małym gazie nie dopuszczając do zagotowania się.Odstawić.
Przygotować formę-najlepiej tortownicę o średnicy 24-28 cm.Wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią przezroczystą.
Zimne mleko skondensowane ubijać z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera do uzyskania większej objętości.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitego mleka i wymieszać.Wlać wszystko spowrotem do mleka szybko wymieszać,dodać kostki z galaretki,raz jeszcze wymieszać i wlać masę do formy.Odstawić do zastygnięcia.
Kroić jak tort i podawać albo solo albo z owocami

*można pominąć cukier jeśli ktoś woli mniej słodkie
*można rozpuścić jeszcze jedną galaretkę i wylać ją na wierzch deseru