Terakota

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Czyli przepis na deser z galaretek i mleka skondensowanego wygrzebany z lamusa :mrgreen: ponieważ robiła go bardzo często moja ciocia kiedy ja byłam mała
icon_smile.gif


-4 galaretki najlepiej każda innego koloru(na 1/2 l wody)
-2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego mocno schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru
-paczka żelatyny na 1 litr wody
-1/2 szklanki wody

Galaretki rozpuścić(każdą osobno) wg instrukcji na opakowaniu ale biorąc 3/4 zalecanej ilości wody.Odstawić do zastygnięcia w niskim i szerokim naczyniu.Kiedy będą już sztywne pokroić w kostkę,odstawić.
Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1/2 szklanki zimnej wody,a następnie rozpuścić na małym gazie nie dopuszczając do zagotowania się.Odstawić.
Przygotować formę-najlepiej tortownicę o średnicy 24-28 cm.Wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią przezroczystą.
Zimne mleko skondensowane ubijać z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera do uzyskania większej objętości.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitego mleka i wymieszać.Wlać wszystko spowrotem do mleka szybko wymieszać,dodać kostki z galaretki,raz jeszcze wymieszać i wlać masę do formy.Odstawić do zastygnięcia.
Kroić jak tort i podawać albo solo albo z owocami
icon_smile.gif


*można pominąć cukier jeśli ktoś woli mniej słodkie
*można rozpuścić jeszcze jedną galaretkę i wylać ją na wierzch deseru
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Ja również pamiętam ten deser z dzieciństwa i byłam nim zachwycona ale nie miałam pojęcia że nazywa się terakota :dump:
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Być może to u mnie się tak na to mówiło.A terakota dlatego że po przekrojeniu widać te kawałki galaretek i one jak 'kafelki' wyglądają ;)
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Podaję swoja innowację tego przepisu:

Ciasto z ptasim mleczkiem i galaretką

Nieudany biszkopt (udany też może być oczywiście :mrgreen: )
1/3 l śmietany
3 galaretki (zielona, czerwona, pomarańczowa)
3 łyżki cukru
owoce

Biszkopt połamać na kawałki (ok. 4x4 cm).
Śmietanę z cukrem ubić, podzielić na 2 części.
Do każdej z nich dodać po 1 tężejącej galaretce.
Na blasze ułożyć warstwę biszkoptów (byle jak) i zalać ją śmietaną z zieloną galaretką.
Ułożyć znowu warstwę biszkoptu i zalać śmietaną z czerwoną galaretką.
Na gotowe już ciasto można ułożyć warstwę owoców i zalać je galaretką pomarańczową. Nie jest to jednak konieczne.

:smacznego:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy