- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,783
- 113
Zródło
Placki ziemniaczano-kapuściane
Urzekający zapach przypraw staje się bogatszy, smak bardziej wyrazisty i wydaje się, że wszystkie skarby świata są pod Twoimi stopami.
2 łyżeczki przyprawy „garam masala”
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 duże ziemniaki
200-250 g czerwonej kapusty
3 ząbki czosnku
½ ostrej papryki
1 czerwona cebula
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sól, pieprz
Masło ghee do smażenia
Natka kolendry i sok cytrynowy do podania
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle ghee aż zmięknie. Dodaj garam masalę, mieloną kolendrę, paprykę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
Kapustę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pokrój w bardzo drobną kostkę papryczkę chili. Rozdrobnij czosnek w dowolny sposób – można tarkować, kroić lub miażdżyć.
Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj w łupinach. Dokładnie osusz i utłucz, lekko przestudź. Dodaj smażoną cebulę, tarkowaną kapustę, papryczkę chili, czosnek. Wszystko wymieszaj. Dodaj skrobię ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem.
Zrób nieduże placuszki, usmaż je na patelni z 1-2 łyżkami masła ghee (4-5 minut), następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i dokończ pieczenie (10 minut) albo smaż je w patelni przez 6-8 min. Z każdej strony na niedużym ogniu.
Podawaj z rajtą, natką kolendry, skropione sokiem cytrynowym.
*Autorka dodaje proszek z mango. Nie miałam, dodałam mieszanke curry z mango. Ale nie wiem, czy to płynęło na smak, bo nie poczułam, dlatego nie wspominam
)))
Rajta
1 łyżeczka kuminu czyli kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki oleju
2 krótkie ogórki
5-6 pomidorków koktajlowych
Kilka gałązek mięty
500 ml jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Czarny pieprz
Rozgrzej olej na patelni i dodaj przyprawy. Po ustawieniu małego ognia podgrzewaj je, aż zacznie pachnieć przyprawami.
Pokrój ogórki i pomidorki w drobną kosteczkę.
Włóż ogórki i pomidory do miski, zalej jogurtem. Do jogurtu wlej kminek z olejem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Włóż posiekane listki mięty i odstaw na 10-15 minut.
Rajtę można jeść samą lub korzystać jako sos do placków warzywnych lub innych dań.
Placki ziemniaczano-kapuściane
Urzekający zapach przypraw staje się bogatszy, smak bardziej wyrazisty i wydaje się, że wszystkie skarby świata są pod Twoimi stopami.
2 łyżeczki przyprawy „garam masala”
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 duże ziemniaki
200-250 g czerwonej kapusty
3 ząbki czosnku
½ ostrej papryki
1 czerwona cebula
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sól, pieprz
Masło ghee do smażenia
Natka kolendry i sok cytrynowy do podania
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle ghee aż zmięknie. Dodaj garam masalę, mieloną kolendrę, paprykę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
Kapustę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pokrój w bardzo drobną kostkę papryczkę chili. Rozdrobnij czosnek w dowolny sposób – można tarkować, kroić lub miażdżyć.
Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj w łupinach. Dokładnie osusz i utłucz, lekko przestudź. Dodaj smażoną cebulę, tarkowaną kapustę, papryczkę chili, czosnek. Wszystko wymieszaj. Dodaj skrobię ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem.
Zrób nieduże placuszki, usmaż je na patelni z 1-2 łyżkami masła ghee (4-5 minut), następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i dokończ pieczenie (10 minut) albo smaż je w patelni przez 6-8 min. Z każdej strony na niedużym ogniu.
Podawaj z rajtą, natką kolendry, skropione sokiem cytrynowym.
*Autorka dodaje proszek z mango. Nie miałam, dodałam mieszanke curry z mango. Ale nie wiem, czy to płynęło na smak, bo nie poczułam, dlatego nie wspominam
Rajta
1 łyżeczka kuminu czyli kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki oleju
2 krótkie ogórki
5-6 pomidorków koktajlowych
Kilka gałązek mięty
500 ml jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Czarny pieprz
Rozgrzej olej na patelni i dodaj przyprawy. Po ustawieniu małego ognia podgrzewaj je, aż zacznie pachnieć przyprawami.
Pokrój ogórki i pomidorki w drobną kosteczkę.
Włóż ogórki i pomidory do miski, zalej jogurtem. Do jogurtu wlej kminek z olejem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Włóż posiekane listki mięty i odstaw na 10-15 minut.
Rajtę można jeść samą lub korzystać jako sos do placków warzywnych lub innych dań.

Ostatnia edycja: