Topfenschmarrn - austriacki deser*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Przepis oryginalny http://www.tourmycountry.com/austria/topfenschmarrn.htm
Na jednym z blogów przepis został zmieniony, ja go od siebie też na własny użytek pozmieniałam w składzie
i w formie.
Robiłam kilka razy gruby duży omlet serowy ale dwa razy rozpadł się podczas obracania i się przypiekł zbyt mocno.
Z lenistwa i z braku niektórych składników postanowiłam upiec placuszki, które smażą się w mgnieniu oka.


125 g serka twarogowego (lub serek trzykrotnie zmielony) używam 1/2 serka Klinek z Biedronki
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki
2 łyżki budyniu waniliowego (lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
3 jajka (żółtka i białka osobno)
szczypta soli
cukier puder do posypania
konfitura lub dżem z całymi owocami
50ml alkoholu (rum, krupnik-likier, koniak)
masło klarowane do smażenia


Zmiksować twaróg z niewielką ilością mleka i śmietany by powstał gładki serek o konsystencji gęstego kremu.
Jeśli jest mielony serek już nic z nim nie robić
icon_biggrin.gif

Do naczynia dodać serek, mąkę, budyń, żółtka, śmietanę i cukier.
Połączyć składniki łyżką na koniec dodać kieliszek alkoholu.
W osobnym naczyniu ubić białka, ze szczyptą soli, na sztywno i wmieszać je bardzo delikatnie do pozostałych składników.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, wlewać ciasto po 2 łyżki na jeden placuszek.
Smażyć na niewielkim ogniu.
Szybko i delikatnie obracać na drugą stronę - bardzo szybko się smażą
uważać by nie zrobiły się brązowe a raczej powinny być koloru złotego.
Dokładać podczas smażenia masło gdy placuszki je wypiją.

Złociste nakładać na talerze, rozrywać widelczykami na kawałki (lub podawać w całości)
posypując cukrem pudrem i ozdabiając owocami ze słoika - jak kto lubi
icon_biggrin.gif

aaa, i szybko zajadać.

Placuszki są bardzo delikatne jak chmurki i niezwykle pyszne - idealne dla niejadków.
Bardzo pasują jako słodki dodatek do kawy
lecker.gif


Na razie dodaję zdjęcie dużego placka w formie omletowej
smażąc placuszki nie mogę zrobić fotek, jakoś tak się składa, że V. zjada je zaraz po zejściu z patelni
ale postaram się wstawić dla zachęty zdjęcie placuszków.
 

Załączniki

  • oml1.jpg
    oml1.jpg
    86.1 KB · Wyświetleń: 0
  • oml2.jpg
    oml2.jpg
    97.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
ale jak schmarrn to ma sie rozleciec ;) czyli ja i tak je kroje potem na patelni na takie male waleczki wiec obojetne czy sie rozleci czy nie. Na drugim zdjeciu wydaje mi sie, ze ciasto troche za rzadkie i moze dlatego Ci sie rozlatuja.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,841
64
48
fajne, drukuję przepis. Muszę coś znaleźć dla dzieci, bo minęła im faza na leniwe z sera (do niedawna jedli prawie codziennie na kolację
icon_smile.gif
, placuszki lubią, te są całkiem inne niż moje dotychczasowe.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
bawareczka @ 27 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1525435ale jak schmarrn to ma sie rozleciec ;) czyli ja i tak je kroje potem na patelni na takie male waleczki wiec obojetne czy sie rozleci czy nie. Na drugim zdjeciu wydaje mi sie, ze ciasto troche za rzadkie i moze dlatego Ci sie rozlatuja.
Bawareczko, tak, wiem, że to się rwie ale podczas przerzucania część mi spadła poza obręb patelni mimo, że z mniejszej na większą przekładałam,
ot talent, dlatego mnie to zniechęciło do dużego rozmiaru.

Może na zdjeciu wyglada na rzadkie ciasto bo całosć parowała, a aparat kiepski, ale było idealne w smaku
lecker.gif
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
ja przewracam dwoma lopatkami
i moze sprobuj na mniejszym gazie dluzej zapiekac. No i grubosc placka tez ma znaczenie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
bawareczka @ 28 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1525639ja przewracam dwoma lopatkami
i moze sprobuj na mniejszym gazie dluzej zapiekac. No i grubosc placka tez ma znaczenie.
Na razie bardzo pasują mi małe nieco zmodyfikowane w składzie placki które mąż jest w stanie sam zrobić i bardzo szybko usmażyć - ot taka wygodna jestem
icon_mrgreen.gif

ale na pewno spróbuję tej oryginalnej wersji z piekarnika bo kusi
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
nie znam dobrze angielskiego ale ja tamnic o piekarniku nie znalazlam ale moge sie mylic
Piszac oryginalny przepis mialam tez na mysli tak jak sie tradycyjnie to robi a schmarrn to danie typowo z patelni.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
W tym przepisie, który podała Kasha rzeczywiście chcą by omlet zapiec w piekarniku przez 20 minut. Ale zgadzam się z bawareczką, że tradycyjne, oryginalne omlety schmarrn są raczej smażone na patelni i rwane na mniejsze kawałki.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A z piekarnika zapewne nowomodne
icon_wink.gif
Jak pieczone risotto.
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Zrobiłam. I powiem tak:
1. Nie tracą na pominięciu alkoholu ( zapomniałam dodać)
2. Smaza sie błyskawicznie.
3. Zrobiłam z bielucha i kremowki, bo akurat to miałam w lodówce.
4. Moi chłopcy ( 7, 5 i 2 lata) zajadali sie.
5. Z trudem wyszarpalismy dla siebie jednego- super sa!

Wielkie dzieki za przepis, na pewno będę powtarzać
mniam.gif

 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
katka323 @ 30 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1526108Zrobiłam. I powiem tak:
1. Nie tracą na pominięciu alkoholu ( zapomniałam dodać)
2. Smaza sie błyskawicznie.
3. Zrobiłam z bielucha i kremowki, bo akurat to miałam w lodówce.
4. Moi chłopcy ( 7, 5 i 2 lata) zajadali sie.
5. Z trudem wyszarpalismy dla siebie jednego- super sa!

Wielkie dzieki za przepis, na pewno będę powtarzać
mniam.gif
Bardzo cieszę się, że smakowały
my też jesteśmy zachwyceni smakiem i szybkością przygotowania
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: