torcik gruszkowy z masą serowo-waniliową:)

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
Biszkopt:
4jaja
3/4szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
3/4 szkl cukru

białka jaj ubić na sztywno z solą, stopniowo dodajac cukier. kiedy piana jest juz sztywna, dodawać po jednym zoltku, na koniec dodać sok z cytyrny. przesiać mąkę i proszek-delikatnie połaczyć z masą jajeczna. przełozyc na tortownicę (24cm) i piec ok 30 min w 170stp.

Gruszki:
1kg gruszek
1duzy cukier waniliowy
4lyzki cukru brazowego
2lyzeczki cynamonu
1lyzeczka imbiru
1lyzka wody z kwiatu pomaranczy
2 grube plastry cytryny

gruszki obrac, usunąc gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przelozyc na duża patelnie, dodac wody (1cm warstwa) i plastry cytryny. Podsmazac i dolewac wody do momentu az beda miekkie. kiedy lekko zbrazowieja, dodac cukier, cynamon, imbir i wode rozana. podsmazac do momentu az calkiem wyparuje woda.

Krem serowy:
1/2kg serka homogenizowanego (uzywam z milklandu)
1tubka mleka skondensowanego (mozna wiecej)
120g masla
1 duzy cukier waniliowy
6lyżek cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego z nasionami

maslo utrzec z cukrami, stopniowo dodawac na przemian ser i mleko skondensowane. na koniec dodac ekstrakt z wanilii. schladzać w lodowce ok godziny.

przekroic biszkopt na pol, wylozyć czesc krem, gruszki, krem. wierz tortu rowniez posamrowac kremem i przybrac gruszkami.

Smacznego!
icon_smile.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
zdjecie na pewno by zachecilo kogos do upieczenia twojego gruszkowego tortu
icon_smile.gif
mnie zawsze zdjecia kusza bo ja 100% wzrokowiec
icon_smile.gif
 

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0

Załączniki

  • DSC03107.JPG
    DSC03107.JPG
    49.8 KB · Wyświetleń: 0