- Lis 1, 2007
- 219
- 0
- 0
Biszkopt:
4jaja
3/4szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
3/4 szkl cukru
białka jaj ubić na sztywno z solą, stopniowo dodajac cukier. kiedy piana jest juz sztywna, dodawać po jednym zoltku, na koniec dodać sok z cytyrny. przesiać mąkę i proszek-delikatnie połaczyć z masą jajeczna. przełozyc na tortownicę (24cm) i piec ok 30 min w 170stp.
Gruszki:
1kg gruszek
1duzy cukier waniliowy
4lyzki cukru brazowego
2lyzeczki cynamonu
1lyzeczka imbiru
1lyzka wody z kwiatu pomaranczy
2 grube plastry cytryny
gruszki obrac, usunąc gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przelozyc na duża patelnie, dodac wody (1cm warstwa) i plastry cytryny. Podsmazac i dolewac wody do momentu az beda miekkie. kiedy lekko zbrazowieja, dodac cukier, cynamon, imbir i wode rozana. podsmazac do momentu az calkiem wyparuje woda.
Krem serowy:
1/2kg serka homogenizowanego (uzywam z milklandu)
1tubka mleka skondensowanego (mozna wiecej)
120g masla
1 duzy cukier waniliowy
6lyżek cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego z nasionami
maslo utrzec z cukrami, stopniowo dodawac na przemian ser i mleko skondensowane. na koniec dodac ekstrakt z wanilii. schladzać w lodowce ok godziny.
przekroic biszkopt na pol, wylozyć czesc krem, gruszki, krem. wierz tortu rowniez posamrowac kremem i przybrac gruszkami.
Smacznego!
4jaja
3/4szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
3/4 szkl cukru
białka jaj ubić na sztywno z solą, stopniowo dodajac cukier. kiedy piana jest juz sztywna, dodawać po jednym zoltku, na koniec dodać sok z cytyrny. przesiać mąkę i proszek-delikatnie połaczyć z masą jajeczna. przełozyc na tortownicę (24cm) i piec ok 30 min w 170stp.
Gruszki:
1kg gruszek
1duzy cukier waniliowy
4lyzki cukru brazowego
2lyzeczki cynamonu
1lyzeczka imbiru
1lyzka wody z kwiatu pomaranczy
2 grube plastry cytryny
gruszki obrac, usunąc gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przelozyc na duża patelnie, dodac wody (1cm warstwa) i plastry cytryny. Podsmazac i dolewac wody do momentu az beda miekkie. kiedy lekko zbrazowieja, dodac cukier, cynamon, imbir i wode rozana. podsmazac do momentu az calkiem wyparuje woda.
Krem serowy:
1/2kg serka homogenizowanego (uzywam z milklandu)
1tubka mleka skondensowanego (mozna wiecej)
120g masla
1 duzy cukier waniliowy
6lyżek cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego z nasionami
maslo utrzec z cukrami, stopniowo dodawac na przemian ser i mleko skondensowane. na koniec dodac ekstrakt z wanilii. schladzać w lodowce ok godziny.
przekroic biszkopt na pol, wylozyć czesc krem, gruszki, krem. wierz tortu rowniez posamrowac kremem i przybrac gruszkami.
Smacznego!
