- Lis 7, 2006
- 602
- 0
- 0
Dziś zrobiłam go pierwszy raz na urodzinki mojego Tomusia mamy
biszkopt:
5 jaj
niepełna szkl mąki ziemniaczanej
niepełna szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
najpierw ubić białka z cukrem potem dodać żółtka i ubijać 10 min, dodać mąke i piec ok 20 min w temp 170st.
biszkopt przekładam truskawkami - miksuje większość i wrzucam parę większych kawałków, dodaje galaretkę truskawkową ale tylko trochę aby trzymało się razem
Ciasto smaruję delikatną masą z bitej śmietany:
ok 700 ml śmietany kremówki
niepełna szkl mleka
2 łyżeczki żelatyny
3 cukry waniliowe
trochę tężejącej galaretki truskawkowej (dla koloru i posmaku)
mleko podgrzewam, rozpuszczam żelatynkę, po ostudzeniu wlewam do ubitej z cukrami waniliowymi śmietany, na koniec dodaje trochę tężejącej galaretki.
dekoracja wedle gustu i upodobań cukierniczki bądź cukiernika
Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach DOSŁOWNIE!!!
Smacznego!!!!
(to ciasto wygląda malutkie a to dlatego bo jest z połowy porcji. Normalnie przepis jest na blachę taką prostokątną)
biszkopt:
5 jaj
niepełna szkl mąki ziemniaczanej
niepełna szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
najpierw ubić białka z cukrem potem dodać żółtka i ubijać 10 min, dodać mąke i piec ok 20 min w temp 170st.
biszkopt przekładam truskawkami - miksuje większość i wrzucam parę większych kawałków, dodaje galaretkę truskawkową ale tylko trochę aby trzymało się razem
Ciasto smaruję delikatną masą z bitej śmietany:
ok 700 ml śmietany kremówki
niepełna szkl mleka
2 łyżeczki żelatyny
3 cukry waniliowe
trochę tężejącej galaretki truskawkowej (dla koloru i posmaku)
mleko podgrzewam, rozpuszczam żelatynkę, po ostudzeniu wlewam do ubitej z cukrami waniliowymi śmietany, na koniec dodaje trochę tężejącej galaretki.
dekoracja wedle gustu i upodobań cukierniczki bądź cukiernika

Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach DOSŁOWNIE!!!
Smacznego!!!!
(to ciasto wygląda malutkie a to dlatego bo jest z połowy porcji. Normalnie przepis jest na blachę taką prostokątną)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: