Biszkopt:
4 jajka, 4 łyzki cukru, 4 łyżki mąki
Oddzielamy żóltka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i nadal ubijając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor (ok.25-30 min).
Masa:
1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 2 jajka, 1 galaretka agrestowa, 1 galaretka wiśniowa, 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta), dodatkowo 1 łyzka cukru pudru.
Jajka na chwilę zanurzamy we wrzątku. Potem oddzielamy żóltka od białek. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Odciskamy lekko z soku. Kiedy galaretka agrestowa zaczyna tężeć ucieramy masło z cukrem pudrem (1 szkl.), dodając porcjami odciśnięte jabłka i żółtka. Na koniec dodajemy do masy maślanej tężęjącą galaretkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Kiedy zacznie tężec, jej połowę wylewamy na masę jabłkową. Białka ubijamy z 1 łyżka cukru pudru na sztywną pianę, a na koniec dolewamy resztę galaretki wisniowej. Różową piankę wylewamy na warstwę galaretki. Wierzch torcika można posypac czekoladową posypką.
Polecam
4 jajka, 4 łyzki cukru, 4 łyżki mąki
Oddzielamy żóltka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i nadal ubijając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor (ok.25-30 min).
Masa:
1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 2 jajka, 1 galaretka agrestowa, 1 galaretka wiśniowa, 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta), dodatkowo 1 łyzka cukru pudru.
Jajka na chwilę zanurzamy we wrzątku. Potem oddzielamy żóltka od białek. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Odciskamy lekko z soku. Kiedy galaretka agrestowa zaczyna tężeć ucieramy masło z cukrem pudrem (1 szkl.), dodając porcjami odciśnięte jabłka i żółtka. Na koniec dodajemy do masy maślanej tężęjącą galaretkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Kiedy zacznie tężec, jej połowę wylewamy na masę jabłkową. Białka ubijamy z 1 łyżka cukru pudru na sztywną pianę, a na koniec dolewamy resztę galaretki wisniowej. Różową piankę wylewamy na warstwę galaretki. Wierzch torcika można posypac czekoladową posypką.
Polecam