Torcik jabłkowy gabki

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Biszkopt:
4 jajka, 4 łyzki cukru, 4 łyżki mąki

Oddzielamy żóltka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i nadal ubijając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor (ok.25-30 min).

Masa:
1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 2 jajka, 1 galaretka agrestowa, 1 galaretka wiśniowa, 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta), dodatkowo 1 łyzka cukru pudru.

Jajka na chwilę zanurzamy we wrzątku. Potem oddzielamy żóltka od białek. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Odciskamy lekko z soku. Kiedy galaretka agrestowa zaczyna tężeć ucieramy masło z cukrem pudrem (1 szkl.), dodając porcjami odciśnięte jabłka i żółtka. Na koniec dodajemy do masy maślanej tężęjącą galaretkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Kiedy zacznie tężec, jej połowę wylewamy na masę jabłkową. Białka ubijamy z 1 łyżka cukru pudru na sztywną pianę, a na koniec dolewamy resztę galaretki wisniowej. Różową piankę wylewamy na warstwę galaretki. Wierzch torcika można posypac czekoladową posypką.
Polecam

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dzekuje Gabko za bardzo interesujacy przepis.

Pomylilam tylko kolejnosc galaretek :wink: i dalam troche mniej cukru do kremu (3/4 szkl).

Krem sie lekko warzy po dodaniu jablek z galaretka, czym sie nie nalezy przejmowac, bo po schlodzeniu sie zestala.

Wyjatkowo prosty i dobry przepis na biszkopt - idealna proporcja na jednowarstwowa podstawe do tortu i wcale nie suchy (czego nienawidze w biszkoptach). Ja dodalam jednak - ze strachu szczypte proszku do pieczenia i przesaczylam lekko przed nalozeniem kremu.

Ten torcik jest lekki, owocowy i bardzo orzezwiajacy . Taki mi wyszedl:

tortjablkowydowyslania0vc.jpg

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Agusiu przepysznie torcikiem kusisz, śliczne kolorki i całość taka niesamowicie orzeźwiająca :lol:

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Bardzo się cieszę, że torcik smakował Moja rodzina za nim przepada Czerwona galaretka w wierzchniej warstwie tworzy różową pianke, ale jak widac zamiana kolejnosci nie umniejsza jego urodzie :wink: A smak..mmmmm

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
O dobrze, ze jestes Gabko to Cie jeszcze o jedna rzecz dopytam - moja pianka na gorze powinna byc seledynowa, ale mialam juz bardzo malo galaretki po wylaniu polowy na tort.

Czy ta druga galaretke trzeba rzeczywiscie rozpuszczac w 1 szkl wody czy mozna w 2 szklanakach. Bo jak sie chce miec porzadna warstwe galaretki na torcie to pozniej bardzo malo zostaje do wymieszania z piana z bialek, przynajmniej przy mojej tortownicy (a ona raczej jest sredniej wielkosci). A moze radzisz uzyc jeszcze dodatkowej galaretki i wtedy 2 galaretki tego samego koloru rozpuszczac w 2 szkl wody :

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Zeby piana z 2 białek dobrze zastygła na torcie trzeba dodać galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl. wody Zużywa się tej galaretki pół szklanki, a resztę wylewa na warstwe maślaną, ale rzeczywiście jest niewiele do wylania... Więc moze trzeba rozpuscic dodatkową galaretkę o tym samym smaku juz w 2 szkl. wody i połaczyć z tą częscią która zostaje
icon_smile.gif

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Tylko nie wiem jak to dobrze rozłożyc w czasie, bo galaretka rozpuszczona w 2 szkl. wody tęzeje o wiele dłużej od tej rozpuszczonej w 1 szkl. Chyba za rozpuszczanie czerwonej galaretki w 1 szkl. wody trzeba sie zabierac jak juz ta czerwona rozpuszczona w 2 szkl. wody lekko tęzeje.
Albo po prostu zrobic piankę z 4 bialek i 2 łyżek cukru pudru, wykorzystac całą galaretke rozpuszczona w 1 szkl. wody a na warstwe srodkową wylac galaretke np. brzoskwiniowa. Do kremu maślanego dodać 4 żółtka zamiast 2.

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dobry pomysl, bedzie jeszcze bardziej kolorowe. Tak sie dopytywalam , bo wlasnie mialam obawy, ze taka normalnie rozpuszczona galaretka moze nie zestalic tej piany.

Dziekuje za natychmiastowa odpowiedz i jeszcze raz polecam ten pyszny i wiosenny torcik :!:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
pierwszy przepis z brzegu, szybka decyzja i juz jest...40 minut i juz ciasto siedzi w lodówce... powiem tak, ciasto napewno tanie, szybkie, małopracochłonne, a smak... okaze się jak bedziemy je jesc. Nie miałam galaretek takich jak tu w przepisie, bo zieloną zastąpiłam brzoskwiniową, a wisniową zastąpilam malinową.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
swieta0210.jpg
a tak wygląda... jest strasznie słodki...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Til
icon_biggrin.gif
pięknie jest Twój torcik, daj kawalątek spróbować, bo ja już zjadłam wszystkie ciasta :lol:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Kasha chętnie bym CIę poczęstowała jakby to było możliwe
icon_biggrin.gif
no chyba, ze w rurociag i do CIebie
icon_wink.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
tillandsja, moze ten zestaw galaretek jest mniej kwaskawy i dodatkowo dosłodził ten torcik.. i ja dodaje renety a to winne jabłka..No juz sama nie wiem, dla mnie on nie jest strasznie slodki
icon_sad.gif

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Chciałabym zrobić ten torcik ale w podłużnej dużej formie 35x23, czy jeśli zrobię wszystkie składniki razy dwa to wystarczy?

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
jago, proponuje na taką blaszke

biszkopt:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyzek maki

Masa jabłkowa moze byc w takich proporcjach jak wyzej tylko z 4 zółtkami. Na mase jabłkowa jakas ulubiona galaretke rozpuszczona w 2 szkl. wody, a na wierzchnią pianke - 4 bialka, 2 łyzki cukru pudru i cala galaretka wisniowa rozpuszczona w 1 szkl. wody.

Mam nadzieje ze bedzie smakowac

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
tillandsja, moze ten zestaw galaretek jest mniej kwaskawy i dodatkowo dosłodził ten torcik.. i ja dodaje renety a to winne jabłka... :(
być moze masz racje, ja dalam galaretki rzeczywiscie nie kwaskowe, a jabłka takie jakie miałam akurat pod ręką hmmm chyba lobo. Dodam, ze nie miałam cukru pudru, wiec posiłkowalam sie zwykłym cukrem (i wcale nic nie zgrzytalo pod zębami
icon_wink.gif
) a nawet nie chce myslec co to by bylo gdybym dała puder, zasłodziłabym siebie i rodzinę
icon_wink.gif
ale torcik dobry, mojemu ojcu i kuzynce np. nie było za slodko, tak wiec jak widac rzecz gustu
icon_wink.gif

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Odkopuję z dna forum, bo robiłam i bardzo mi smakował :mrgreen: Inne osóbki, które miały zaszczyt go spróbować też zajadały aż miło :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy