Torcik serowy Czarny Las

monka_25

Member
Cze 19, 2006
7
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monka_25

Member
Cze 19, 2006
7
0
0
Mam pytanie do Joanny natury technicznej, upolowałam ser delfiko z biedronki, śmietanę kupie jutro. prosze podpowiedz czy ser i śmietane mozna zmiksowac mikserem czy delikatnie łyżką?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Joanna @ 2 Jul 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=320650Wymieszać ser z cukrem, mąką, ekstraktem waniliowym i migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać śmietanę, jajka, wiśniową brandy lub sok z wiśni i wymieszać do połączenia składników. Nie ubijać!
Łatwiej jest mieszać w podanej wyżej kolejności - cukier rozrzedza ser, dzięki czemu jajka i śmietanę można wmieszać bez problemu. Osobiście nie używam miksera - wystarcza mi łyżka.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

monka_25

Member
Cze 19, 2006
7
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Inna wersja, piętrowa, powstała w celu utylizacji kilku otwartych słoiczków z wiśniami (domowych konfitur, amareny i czereśni w syropie):

sernik_czarny_las.jpg

sernik_czarny_las1.jpg

sernik_czarny_las2.jpg

Tym razem zamiast ulubionego Delfiko dałam eksperymentalnie kupiony na kilogramy tłusty serek śmietankowy, który dokładnie zmiksowałam blenderem ze śmietaną.

Składniki ku własnej zawodnej pamięci:
Spód:
60 g stopionego masła
1/2 opakowania ciastek Digestive
2 czubate łyżki mielonych migdałów

Masa serowa:
750 g tłustego sera śmietankowego
200 - 250 g gęstej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 - 2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki maizeny
2 łyżki mąki pszennej
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki słodkiej śmietanki
50 g białej czekolady
garść czekoladowych kropelek (niekoniecznie)
1 łyżka likieru czekoladowego lub wiśniówki
szklanka wiśni z syropu lub konfitury
1 -2 łyżki syropu wiśniowego
1 łyżka wiśniówki
 

Załączniki

  • sernik_czarny_las.jpg
    sernik_czarny_las.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik_czarny_las1.jpg
    sernik_czarny_las1.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik_czarny_las2.jpg
    sernik_czarny_las2.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Bardzo dobry serniczek

DSC_0174.JPG

Chcialam piec gazetowo ale... nie mialam gazety
icon_mrgreen.gif

Upieklam wedlug przepisu i bylo OK. Na zdieciu wisnie jakos malo widoczne.
 

Załączniki

  • DSC_0174.JPG
    DSC_0174.JPG
    86.3 KB · Wyświetleń: 3

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
OK, a smietana jaka Joanno? i czy wisnie namoczyc?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Ad1 - jak wcześniej pisałam, używam osiemnastki.
Ad2 - nie moczyłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
siedzie w piekarniku
pinggrins.gif
juz sie boje....
kapie mi z tortownicy
icon_neutral.gif

dwie rzeczy zrobilam zle:
nie doczytalam i wymieszalam platki z ciastkami
i rzucilam sie na metode gazetowa
dump.gif
oblozylam scianki formy mokra gazeta....ale juz ciasta nie wyciaglam po 10 minutach(gdzies tak czytalam) mam nadzieje, ze bedzie dobrze

jutro gosci mam
icon_rolleyes.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,389
3,674
113
Nie martw się, wyjdzie.
Płatki ciastkom nie zaszkodzą, spód będzie przez to tylko bardziej chrupiący.
Ja ostatnio też nie wyciągam ciasta; daję od razu sporo opasek z gazet i po dziesięciu minutach zmniejszam temperaturę i dolewam kapkę wody na blachę z tortownicą.
Dobrze go wystudź przed zdjęciem obręczy tortownicy.
Pamiętaj też, że ten sernik jest bardzo kremowy; konieczne jest co najmniej kilkugodzinne chłodzenie w lodówce i krojenie jak tort mokrym nożem.


Nie rozumiem tylko, dlaczego pukasz się w głowę pisząc o metodzie gazetowej:
carbonicum @ 30 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374802i rzucilam sie na metode gazetowa
dump.gif
To wielokrotnie przeze mnie sprawdzony sposób na pieczenie serników, prosty i niezawodny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
joanno!!! pierwszy sernik, ktory jest dla mnie przepyszny!! no i mi wyszedl
banana.gif
troszke opadl i nie jest zbyt wysoki, ale ma super konsystencje, nie jest za slodki
mysle, ze bedzie goscia smakowal....a jak nie to samo sobie zjem

dziekuje za przepis!!