Torcik serowy"Zebra"

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Tort serowy „Zebra”
tsz2.jpg

Produkty:
2 pudełeczka śmietany 38 %(500 ml) - -dałam 36%
½ szklanki mleka(100 ml)
1 opakowanie instant pudding
1 opakowanie miękkiego sera(250 g)
½ szklanki cukru
12 czekoladowych ciastek Pettit Beurre lub innej firmy
½ szklanki mleka(dla namaczania w nim ciastek)
Do ozdoby:
tarta czekolada

Wykonanie:
W misce miksera łączymy śmietanę,mleko , instant pudding i cukier.
Ubijamy przez 3-5 minut do otrzymania kremu.
Dodajemy miękki twaróg i przy pomocy łopatki dokładnie mieszamy na jednorodną masę.
Bierzemy jednorazową ,prostokątną ,aluminiową formę,smarujemy ją roztopionym masłem.
Wykładamy serową masę,nie całą,trochę zostawiamy.
Ciastka moczymy w mleku i wkładamy w krem.
Na wierzch wykładamy pozostały krem.
Zakrywamy formę folią i wstawiamy(najlepiej na noc )do zamrażarki.
Wyjmujemy z formy,z wierzchu posypujemy tartą czekoladą.

Moje uwagi:
Ja użyłam waniliowego,miękkiego sera i dlatego nie dawałam cukru.Dodałam do twarogowej masy maliny i jeżyny.
Zamrożony torcik przypomina w smaku śmietankowe lody.


Instant puding to proszek,który prosto wsypujemy w chłodne mleko(nie gotujemy)i ubijamy mikserem.
Budyń który trzeba gotować,tutaj się nie nadaje.

http://vitoria.livejournal.com/68316.html

Można zagęścić żelatyną,ale pudding zagęszcza i daje smak.Ja zastępczo dałam krem do ciast Delecty.
tsz1.jpg

Kolorem zielonym zaznaczyłam uwagi vitorii
 

Załączniki

  • tsz1.jpg
    tsz1.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 3
  • tsz2.jpg
    tsz2.jpg
    41.7 KB · Wyświetleń: 4

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
Janka ,ale cudo
lecker.gif

a mi się wydaje ,że chyba może być taki budyń instant ?


p.s a ta strona Viitorii to okrutna do oglądania jest
zahnlos.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
I ja byłam wcześniej na tej stronie i właśnie mocno ślinę przełykałam widząc ten torcik. Zastanawiałam się tylko, czy gdzieś u nas można kupic taki budyń instant
gruebel_2.gif
W moich sklepach nie widziałam. A może źle patrzę?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Też nie znalazłam tego puddingu,a vitoria zaznaczała że ten do gotowania się nie nadaje.W komentarzach dziewczyny pisały że można zastępczo użyć zelatyny.
Ja kupiłam krem do ciast o smaku śmietankowym(Delecty),o posypaniu czekoladą przypomniałam sobie za późno,ciastek też dałam 1 rządek mniej,ale przy okazji zrobię z oryginalnych produktów i wtedy zrobię tak jak na zdjęciu u vitorii.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Margot.
On się nie nadaje,bo trzeba wsypać na wrzątek.
Na innym forum rosyjskim dziewczyny robiły coś z puddingiem instant i w komentarzach doczytałam że kilku osobom nie wyszło.
Okazało się że używały właśnie tego puddingu który pokazałaś.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Janko, tak mnie zachwycił ten Twój deser, że od razu po przeczytaniu składników pobiegłam do sklepu po krem Delekty
rofl.gif
Torcik chłodzi się już w zamrażarce, wieczorem będzie degustacja. Robi się go błyskawicznie, a masa jest tak smaczna, że ledwie ją upilnowałam, tylu pomocników nagle miałam w kuchni (do podjadania oczywiście)
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Śliczny! Muszę wypróbować!

a taki budyń typu "gorący kubek"? ich się podobno nie gotuje.
Tylko z kolei - jak to ma smakować? Bo może wystarczy dać np. esencji waniliowej.
Czy jeśli zagęszczaczem jest mąka, to nie jest ona wyczuwalna potem w smaku?

coś dużo mam tych pytań
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mała_Mi @ 15 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874204Śliczny! Muszę wypróbować!

a taki budyń typu "gorący kubek"? ich się podobno nie gotuje.
Tylko z kolei - jak to ma smakować? Bo może wystarczy dać np. esencji waniliowej.
Czy jeśli zagęszczaczem jest mąka, to nie jest ona wyczuwalna potem w smaku?

coś dużo mam tych pytań
icon_wink.gif
"Słodka chwila" się nie nadaje,bo trzeba wrzucać do gorącej wody czy mleka.
To ma być (w oryginale)instant pudding który się wsypuje na zimne mleko.Za kilka dni zrobię według oryginalnego przepisu,to wtedy zdam relację.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Torcik jest bardzo smaczny, dodałam krem do ciast Delekty o smaku Tiramisu, herbatniki nasączyłam kawą. W najbliższym czasie planuję go zrobić w wersji owocowej. "Zebra" cieszyła się takim powodzeniem, że nawet zdjęć nie mogłam spokojnie zrobić.
Janko, dzięki za przepis!
bussi.gif


DSC_0999.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0999.JPG
    DSC_0999.JPG
    201.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mam na oku jeszcze kilka z "naszych"stronek,ale nie zawsze mam ochotę na dogadzanie.
Muszą znowu czekać na dzień dobroci
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,582
113
Zrobiłam.
Dałam więcej sera (prawie 500 g), kremówkę 30% i zamiast puddingu, krem do tortów waniliowy Dra Oetkera.
Bez herbatników, ale za to z malinami. Od siebie dołożyłam esencję waniliową i nieco soku z cytryny.
Mam zamiar podać w pucharkach jak lody.
icon_smile.gif



EDIT:
Moim gościom smakowało, mnie - nie do końca. Jednak nawet prawdziwa wanilia nie jest w stanie zagłuszyć sztucznego, plastikowego smaku gotowego kremu... Moje proporcje i mniej tłusta śmietana miały też pewnie wpływ na to, że na drugi dzień deser można było rąbać siekierą. Dopiero po półgodzinie zmiękł na tyle, by go można było porcjować.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Moja zeberka sie mrozi w lodówie. Przyznaję, że spapugowałam od Mary krem Delecty tiramisu, a że trochę słodki wyszedł dałam wycisk cytrynie.
icon_smile.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Maro, Joanno czy jak dawałyście ten krem instant to dawałyście również ichną przepisową ilość mleka, czy te 100ml ?
mam krem Delekty akuratnie, więc jak zjemy sernik i bawarskie z jabłkami to to chyba będzie następnym świetnym rarytasem na upał
fiesgrins.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
olcieek @ 18 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=875298Maro, Joanno czy jak dawałyście ten krem instant to dawałyście również ichną przepisową ilość mleka, czy te 100ml ?
mam krem Delekty akuratnie, więc jak zjemy sernik i bawarskie z jabłkami to to chyba będzie następnym świetnym rarytasem na upał
fiesgrins.gif
Ja dawałam wszystko wg przepisu i krem do ciast Delekty.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy