Torcik serowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Zdecydowanie nie.
icon_biggrin.gif

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Joanna @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730481(...) Masy serowe nakładamy na środek tortownicy na przemian - raz trzy łyżki ciemnej, raz jasnej. Zawsze staramy się trafić w środek poprzedniego "kółka".
No tak, ale żeby uzsykać podobny przekrój i pasiasty wierzch
5c488a451f5484d1.jpg
d8feba1c092ba8ec.jpg

pierwsza (tj. spodnia) warstwa chyba musi być rozprowadzona na całej powierzchni tortownicy a kolejne coraz węższe. Czy dobrze rozumiem? Wiem, ze obiecałem nie zadawać juz pytań ... tylko, ze wg powyższych wskazówek ja bym nałożył wszystko wzwyż i potem by sie wywróciło
ugly_08.gif
dontknow.gif

PS
Jeśli ktoś jeszcze to rozumie i potrafi wytłumaczyć jak siedmiolatkowi, to bardzo proszę. Nie chcę się 3ci raz narzucać Joannie ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Niewierny Tomasz z Ciebie, Znosa...
icon_mrgreen.gif

Zaryzykuj i zrób jak Ci radzę, dobrze?
Zobaczysz, że warstwy same ułożą się jak na zdjeciach....
icon_biggrin.gif

Naprawdę wiem, co piszę - w końcu robiłam i ciasto i zdjęcia....
icon_mrgreen.gif

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Wow, pasy rzeczywiście zrobiły się same. To niesamowite
anbetung.gif

Niestety, ciasto nie wyrosło bo po dodaniu pozostałych białek spanikowałem , ze jest zbyt leiste i zacząłem dosypywać ogromne ilości mąki.
dump.gif

...To musiało sie tak skonczyc. Teraz nie jest jadalne, ale ładnie wygląda
icon_smile.gif
Pocieszam się, ze to moje pierwsze i za jakiś czas spróbuję ponownie
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Tak się właśnie kończy pieczenie serników jak nie słucha się dobrych i cennych rad Joanny
icon_mrgreen.gif
Piekłam już kilka serników, które proponuje Joanna i wszystkie były pyszne! Radzę nie zmieniać proporcji, dobrane są idealnie.
daumen.gif
Nawet jeżeli w misce wszystko wygląda nie tak jak się tego spodziewaliśmy po upieczeniu okazuje się, że nasze obawy były nieuzasadnione.

Znosa, zaufaj Joannie, Ona na prawdę wie co mówi (pisze)! Nawet ja, dzięki radom Joanny nauczyłam się piec serniki, które nie tylko ładnie wyglądają ale są również do zjedzenia. Daleko mi oczywiście do serników Królowej ale jak będę trenować dalej...to może...kiedyś...upiekę sernik idealny?

Znosa, piecz dalej i słuchaj dobrych rad
icon_mrgreen.gif
Powodzenia!

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Maraa @ 23 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730685Tak się właśnie kończy pieczenie serników jak nie słucha się dobrych i cennych rad Joanny
Joanna @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730481Masa nie jest zbyt płynna. Ma typową, sernikową konsystencję.
Nie wątpię, że Joanna zna się na rzeczy. Ale to zdanie miałem w głowie szaleńczo dosypując mąkę
zahnlos.gif

Na pewno spróbuję jeszcze raz, trzymając się ściśle przepisu. Dzięki za słowa otuchy. Jeśli będzie się czym pochwalić, zamieszczę zdjęcia.
Pozdrawiam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Oj, Znosa, Znosa....
icon_mrgreen.gif

Sama nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać....
icon_wink.gif

Że też na dwadzieścia stron wątku najbardziej Ci utkwiło w pamięci zdanie o konsystencji ciasta.
icon_biggrin.gif

Lud_ chodziło o porównanie z masą na cheesecake'i, które w znakomitej większości są dość płynne, wręcz lejące i wymagają uszczelniania tortownicy przed pieczeniem w kąpieli wodnej....
icon_mrgreen.gif

Cieszę się jednak, że nieudany eksperyment nie zniechęcił Cię do dalszych prób.
icon_smile.gif

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Następna próba już dzisiaj
icon_evil.gif
Uparłem się i nie przepuszczę

Tym razem kupiłem mascarpone (to lepsze) i idę mielić twaróg. Mam zamiar zrobić pasiastą zebrę na wzór Twojej poziomkowej tyle, że truskawkową. Teraz głowię się ile dżemu dać żeby zabarwiło a nie zniweczyło. Pod ręką mam też mrożone truskawki i sok wiśniowy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Nie robiłem zdjęć bo spękało, ale i tak jest pyszne. Niebiańsko lekkie i puszyste. Przyłączam się do tych wszystkich podziękowań dla Ciebie Joanno.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Ja też wczoraj popełniłam ten sernik. Jak pieklam pierwszy raz zlekceważyłam owijanie papierem i troche popękał. Teraz trzymałam sie sciśle wytycznych i nie żałuję. Jest idealny w konsystencji i wyglądzie. Miałam chwilę paniki, jak zobaczyłam w jakim tempie rośnie. Mimo tortownicy 28 cm wyrosła nad nią sporo wyższa czapa, która pod koniec pieczenia i w trakcie schładzania wolniutko osiadła. Polałam go lukrem z cytryną i rumem (wydawał mi sie mało słodki) i zrobiłam esy-floresy z gorzkiej czekolady. Właśnie został napoczęty i jest wyśmienity.
lecker.gif

Joanno
anbetung.gif
bussi.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Cieszę się Buko, że Ci przypadł do gustu.
icon_smile.gif

W mojej ocenie też jest idealny, dlatego często do niego wracam w różnych wariacjach i kombinacjach smakowych.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam rodzince jak bylam w pl, dodalam do sera 4 lyzki gestej smietany, podzielilam na 2 czesci mase, jedna byla truskawkowa a w druga wrzucilam cala deserowa czekolade i lyzeczke kawy rozpuszczalnej .... efekt niesamowity ... pyszne wyszlo.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Dziś zaczęly mnie trapić pytania natury egzystencjalnej i chciałbym się nimi z Wami podzielić
icon_smile.gif

Pragnę zrozumieć jaka jest rola poszczególnych składników w cieście.
Wiem na przykład, że zmiksowane białka w połączeniu z cukrem powodują, ze ciasto rośnie. Mąka mączy. Ser serzy.
Ale po co daje sie takie żółtka czy mleko/śmietanę? Jaką zrobi różnicę jeśli dam troche więcej lub rochę mniej. I w końcu, czy można z nich zrezygnować bądź czymś zastąpić?

Jeśli ktoś zna link do strony gdzie to wszystko jest szczegółowo wyjasnione, będzie mi bardzo miło

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Moni20 -
daumen.gif
icon_smile.gif

Znosa - idąc tropem Twojego rozumowania można powiedzieć, że jajka jajczą, a śmietana śmietani...

A tak serio - zdecydowanie przydałaby Ci się jakaś lektura z podstaw "materiałoznawstwa" i technologii cukierniczej...
Niestety, nie mam pojęcia, gdzie takową można znaleźć w necie.
Może załóż adekwatny wątek w Niebie? Tam jest odpowiednie miejsce na wszelkie dywagacje i tam zajrzy na pewno więcej kompetentnych osób niż do przydługiego tematu z sernikiem.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy