Torcik Straciatella

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Biszkopt
* 3 duże jajka
* 120g cukru (ok. 1/2 szklanki) lub cukru pudru (3/4 szklanki)
* 100g mąki pszennej (3/4 szklanki)
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu (może być ocet winny)
* 1 łyżka oliwy lub oleju

Do nasączenia
* 150ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), wystudzonej + 3 łyżki esencji migdałowej

Krem
* 3 żółtka
* 4 płaskie łyżki cukru pudru
* 500g serka mascarpone
* 200ml słodkiej śmietanki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru

* 150g czekolady deserowej lub gorzkiej, drobno posiekanej
* 1 łyżka cukru kryształu

Do pieczenia: tortownica 20 cm wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub bułką tartą.


Przygotowanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubić na gładką masę. Na koniec dodać ocet i oliwę.
Piec na złoty kolor ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy).
Zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na ok. 10-15 minut.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, zawinąć w bawełnianą ściereczkę (można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni).


Przygotowanie masy
Żółtka ubić z cukrem pudrem w kąpieli wodnej (miska postawiona nad garnkiem z wrzącą wodą), aż krem będzie jasny i puszysty. Odstawić na 5 minut, aby masa zupełnie wystygła.
Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką, aż dobrze się połączy (nie mieszam mikserem, ponieważ masa robi się rzadka i nie nadaje się do krojenia).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do miski z serkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć (mieszając od dołu do góry).


Spód tortownicy owinąć folią aluminiową.
Ułożyć pierwszy krążek, nasączyć 1/3 kawy z esencją, rozsmarować równo 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem.
Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na co najmniej 5 godzin.

S8000163_2.jpg

S8000159_2.jpg
 

Załączniki

  • S8000163_2.jpg
    S8000163_2.jpg
    44.4 KB · Wyświetleń: 1
  • S8000159_2.jpg
    S8000159_2.jpg
    61.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
Hej

jestem w trakcie pieczenia Twojego tortu,
niestety, moze zbyt pozno zreflektowalam sie ze nic nie piszesz o temperaturze w jakiej go pieczesz.
Ja dalam na 180, czy to nie za duzo??
Bylabym Ci niezmiernie wdzieczna za odpowiedz.

pozdrawiam
wink.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
marta.larsen @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953910Hej

jestem w trakcie pieczenia Twojego tortu,
niestety, moze zbyt pozno zreflektowalam sie ze nic nie piszesz o temperaturze w jakiej go pieczesz.
Ja dalam na 180, czy to nie za duzo??
Bylabym Ci niezmiernie wdzieczna za odpowiedz.

pozdrawiam
wink.gif
Biszkopty piekę zazwyczaj w 180 stopniach, więc na pewno będzie dobrze
icon_smile.gif
 

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
torcik zjedzony, wszystkim smakowal
zdjec nie mam,ale gapa ze mnie
sleep.gif

za tydzien kolejne podejscie
tym razem zaczne od zdjec a nie od czestowania gosci
icon_lol.gif
 

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
DSC_6118.JPG
wklejam obiecane wczesniej zdjecie

goscie byli zachwyceni
polecam wszytkim

zrobilam jedna modyfikacje, zrobilam podwojna ilosc ponczu do nasycenia ciasta
 

Załączniki

  • DSC_6118.JPG
    DSC_6118.JPG
    112.7 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy