- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Biszkopt
* 3 duże jajka
* 120g cukru (ok. 1/2 szklanki) lub cukru pudru (3/4 szklanki)
* 100g mąki pszennej (3/4 szklanki)
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu (może być ocet winny)
* 1 łyżka oliwy lub oleju
Do nasączenia
* 150ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), wystudzonej + 3 łyżki esencji migdałowej
Krem
* 3 żółtka
* 4 płaskie łyżki cukru pudru
* 500g serka mascarpone
* 200ml słodkiej śmietanki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru
* 150g czekolady deserowej lub gorzkiej, drobno posiekanej
* 1 łyżka cukru kryształu
Do pieczenia: tortownica 20 cm wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub bułką tartą.
Przygotowanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubić na gładką masę. Na koniec dodać ocet i oliwę.
Piec na złoty kolor ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy).
Zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na ok. 10-15 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, zawinąć w bawełnianą ściereczkę (można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni).
Przygotowanie masy
Żółtka ubić z cukrem pudrem w kąpieli wodnej (miska postawiona nad garnkiem z wrzącą wodą), aż krem będzie jasny i puszysty. Odstawić na 5 minut, aby masa zupełnie wystygła.
Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką, aż dobrze się połączy (nie mieszam mikserem, ponieważ masa robi się rzadka i nie nadaje się do krojenia).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do miski z serkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć (mieszając od dołu do góry).
Spód tortownicy owinąć folią aluminiową.
Ułożyć pierwszy krążek, nasączyć 1/3 kawy z esencją, rozsmarować równo 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem.
Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na co najmniej 5 godzin.

* 3 duże jajka
* 120g cukru (ok. 1/2 szklanki) lub cukru pudru (3/4 szklanki)
* 100g mąki pszennej (3/4 szklanki)
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu (może być ocet winny)
* 1 łyżka oliwy lub oleju
Do nasączenia
* 150ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), wystudzonej + 3 łyżki esencji migdałowej
Krem
* 3 żółtka
* 4 płaskie łyżki cukru pudru
* 500g serka mascarpone
* 200ml słodkiej śmietanki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru
* 150g czekolady deserowej lub gorzkiej, drobno posiekanej
* 1 łyżka cukru kryształu
Do pieczenia: tortownica 20 cm wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub bułką tartą.
Przygotowanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubić na gładką masę. Na koniec dodać ocet i oliwę.
Piec na złoty kolor ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy).
Zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na ok. 10-15 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, zawinąć w bawełnianą ściereczkę (można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni).
Przygotowanie masy
Żółtka ubić z cukrem pudrem w kąpieli wodnej (miska postawiona nad garnkiem z wrzącą wodą), aż krem będzie jasny i puszysty. Odstawić na 5 minut, aby masa zupełnie wystygła.
Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką, aż dobrze się połączy (nie mieszam mikserem, ponieważ masa robi się rzadka i nie nadaje się do krojenia).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do miski z serkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć (mieszając od dołu do góry).
Spód tortownicy owinąć folią aluminiową.
Ułożyć pierwszy krążek, nasączyć 1/3 kawy z esencją, rozsmarować równo 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem.
Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na co najmniej 5 godzin.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: