- Wrz 25, 2005
- 815
- 0
- 0
W styczniu debiutowałam. Po raz pierwszy robiłam torta i to na Roczek dla Synka. Zamieszczam dopiero teraz... ale co się odwlecze to nie uciecze. Być może spróbujecie. Dodam, że smakował i to bardzo
Składniki: Biszkopt
8 jaj
szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru w tym cukier waniliowy
Składniki masa:
dżem z czarnej porzeczki
śmietana 36 % - 5 kubków 200 ml
śmietan-fix - 5 szt.
cukier waniliowy mały
2 galaretki różnego koloru
Przygotowanie: Biszkopt
1) jaja umyć
2) blachę wyłożyć pergaminem
3) mąkę przesiać razem z ziemniaczaną i proszkiem - (ja przesiewam 5 razy by dobrze wymieszać)
4) włączyć piekarnik 150 st. - 50 min - 55 min. - otworzyć dopiero 3, 4 minutki po wyłączeniu
5) żółtka oddzielić od białek, mają być całe nierozerwane
6) jak zacznie się ubijać białko to nie wolno przestać
Ubijanie białka: dać ciut soli, cały czas mieszać, jak piana prawie ubita dodać powoli cukier i dodawać po jednym zółtku pojedynczo. Jak ubite na koniec dodawać mąkę i delikatnie wmieszać (nie ubijać!). ostrożnie i nie za długo by nie zrobiła się woda.
Ja na zrobienie tego torta piekłam 2 takie biszkopty.
Przygotowanie masy:
Po wystudzeniu i po przecięciu na pół -
1) dół posmarowałam dżemem z czarnych porzeczek
2) do miski wlałam śmietanę 5 kubków 200 ml (może być 30 %, ale lepsza jest 36%)
3) do torebki cukru waniliowego małego wsypać śmietan-fix 5 szt.dr Oetkera 9 g. ( Na 1 śmietanę - 1 śmietan-fix)
4) śmietanę miksować do ubicia - na pocz. na średnich obrotach, jak zacznie gęstnieć to dopiero powiększyć obroty i jak prawie ubita wsypać cukier ze śmietan-fix-ami
5) po ubiciu:
wyłożyć na dżem śmietanę, na śmietanie ułożyć wiśnie wydrylowane z kompotu i przykryć śmietaną
- przykryć spodem i posmarować trochę dżemem by nawilżyć i trochę śmietany, na to galaretka w kostkę drobną, np. czerwona i zielona i przykryć to śmietaną
- wierzch jak garbaty można ściąć
przykryć i posmarować dżemem i śmietaną i udekorować (ja przeciełem biszkopty na pół, ale wykorzystałam 3 części - wystarczyło).
I tak to wyglądało mniej więcej. Oto kilka z fotek

Składniki: Biszkopt
8 jaj
szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru w tym cukier waniliowy
Składniki masa:
dżem z czarnej porzeczki
śmietana 36 % - 5 kubków 200 ml
śmietan-fix - 5 szt.
cukier waniliowy mały
2 galaretki różnego koloru
Przygotowanie: Biszkopt
1) jaja umyć
2) blachę wyłożyć pergaminem
3) mąkę przesiać razem z ziemniaczaną i proszkiem - (ja przesiewam 5 razy by dobrze wymieszać)
4) włączyć piekarnik 150 st. - 50 min - 55 min. - otworzyć dopiero 3, 4 minutki po wyłączeniu
5) żółtka oddzielić od białek, mają być całe nierozerwane
6) jak zacznie się ubijać białko to nie wolno przestać
Ubijanie białka: dać ciut soli, cały czas mieszać, jak piana prawie ubita dodać powoli cukier i dodawać po jednym zółtku pojedynczo. Jak ubite na koniec dodawać mąkę i delikatnie wmieszać (nie ubijać!). ostrożnie i nie za długo by nie zrobiła się woda.
Ja na zrobienie tego torta piekłam 2 takie biszkopty.
Przygotowanie masy:
Po wystudzeniu i po przecięciu na pół -
1) dół posmarowałam dżemem z czarnych porzeczek
2) do miski wlałam śmietanę 5 kubków 200 ml (może być 30 %, ale lepsza jest 36%)
3) do torebki cukru waniliowego małego wsypać śmietan-fix 5 szt.dr Oetkera 9 g. ( Na 1 śmietanę - 1 śmietan-fix)
4) śmietanę miksować do ubicia - na pocz. na średnich obrotach, jak zacznie gęstnieć to dopiero powiększyć obroty i jak prawie ubita wsypać cukier ze śmietan-fix-ami
5) po ubiciu:
wyłożyć na dżem śmietanę, na śmietanie ułożyć wiśnie wydrylowane z kompotu i przykryć śmietaną
- przykryć spodem i posmarować trochę dżemem by nawilżyć i trochę śmietany, na to galaretka w kostkę drobną, np. czerwona i zielona i przykryć to śmietaną
- wierzch jak garbaty można ściąć
przykryć i posmarować dżemem i śmietaną i udekorować (ja przeciełem biszkopty na pół, ale wykorzystałam 3 części - wystarczyło).
I tak to wyglądało mniej więcej. Oto kilka z fotek

Załączniki
-
IMG_4817.torcik.jpg24.6 KB · Wyświetleń: 0
-
IMG_4818.torcik2.jpg25.6 KB · Wyświetleń: 0
-
IMG_4819.tort.jpg24.6 KB · Wyświetleń: 0
-
IMG_4823.tort2.jpg22.6 KB · Wyświetleń: 0
-
IMG_4863.tort..jpg28 KB · Wyświetleń: 0