Ciasto:
18 dag masła
18 dag cukru
18 dag zmielonych mogdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
9 jaj
Masa:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
4 jaja
30g mąki pszennej
60g cukru
cukier waniliowy
5 kopiatych łyżek kakao
200g masła
50g orzechów włoskich zmielonych
50ml koniaku do nasączenia
Do dekoracji:
50g zmielonych orzechów włoskich
Ciasto: ŻóŁtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, dodajemy migdały i proszek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy na zmianę mąkę i białka ubite na sztywną pianę. JA piekłam w 180 stopniach przez 45 minut w tortownicy o średnicy 28cm. Wystudzamy upieczone ciasto i przekrawamy na 3 krążki (są to cienkie krążki)
Masa: czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Jaja w całości z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ubijamy na parze aż zgęstnieją, a potem na zimno aż do wystudzenia masy. Łączymy czekoladę z masą jajeczną bardzo dokładnie, dodajemy kakao, ucieramy chwilę i potem miękkie masło i ucieram bardzo dokładnie aż powstanie puszysta masa. Dodajemy zmielone orzechy i łączymy.
Krążki nasączamy koniakiem, przekładamy masą, zdobimy z wierzchu i boki i posypujemy orzechami boki i górę.
18 dag masła
18 dag cukru
18 dag zmielonych mogdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
9 jaj
Masa:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
4 jaja
30g mąki pszennej
60g cukru
cukier waniliowy
5 kopiatych łyżek kakao
200g masła
50g orzechów włoskich zmielonych
50ml koniaku do nasączenia
Do dekoracji:
50g zmielonych orzechów włoskich
Ciasto: ŻóŁtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, dodajemy migdały i proszek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy na zmianę mąkę i białka ubite na sztywną pianę. JA piekłam w 180 stopniach przez 45 minut w tortownicy o średnicy 28cm. Wystudzamy upieczone ciasto i przekrawamy na 3 krążki (są to cienkie krążki)
Masa: czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Jaja w całości z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ubijamy na parze aż zgęstnieją, a potem na zimno aż do wystudzenia masy. Łączymy czekoladę z masą jajeczną bardzo dokładnie, dodajemy kakao, ucieramy chwilę i potem miękkie masło i ucieram bardzo dokładnie aż powstanie puszysta masa. Dodajemy zmielone orzechy i łączymy.
Krążki nasączamy koniakiem, przekładamy masą, zdobimy z wierzchu i boki i posypujemy orzechami boki i górę.

