Tort czekoladowo- migdałowy

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ciasto:
18 dag masła
18 dag cukru
18 dag zmielonych mogdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
9 jaj

Masa:
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
4 jaja
30g mąki pszennej
60g cukru
cukier waniliowy
5 kopiatych łyżek kakao
200g masła
50g orzechów włoskich zmielonych
50ml koniaku do nasączenia

Do dekoracji:
50g zmielonych orzechów włoskich

Ciasto: ŻóŁtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, dodajemy migdały i proszek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy na zmianę mąkę i białka ubite na sztywną pianę. JA piekłam w 180 stopniach przez 45 minut w tortownicy o średnicy 28cm. Wystudzamy upieczone ciasto i przekrawamy na 3 krążki (są to cienkie krążki)

Masa: czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Jaja w całości z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ubijamy na parze aż zgęstnieją, a potem na zimno aż do wystudzenia masy. Łączymy czekoladę z masą jajeczną bardzo dokładnie, dodajemy kakao, ucieramy chwilę i potem miękkie masło i ucieram bardzo dokładnie aż powstanie puszysta masa. Dodajemy zmielone orzechy i łączymy.

Krążki nasączamy koniakiem, przekładamy masą, zdobimy z wierzchu i boki i posypujemy orzechami boki i górę.


599.jpg


596.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy