Tort czekoladowo-wiśniowy z krokantem migdałowym

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATrobiłam w zeszłym roku nalewkę wiśniową.
dziunia, powiedz jak robisz swoją nalewke wisniową?
Najpierw dryluję 1 kg dojrzałych wiśni-lepsze sokówki te co dają ciemny sok.Wsypuję je do dużego 3 litrowego słoja i zalewam mieszaniną spirytusu z wódką-1 butelka spirytusu i jedna butelka wódki.Stawiam to szczelnie zakręcając słoik na słonecznym parapecie na ok.2 tygodnie(codziennie trzeba odkręcić na chwilkę słoik żeby gazy mogły się ulotnić).Potem alkohol zlewam do innego naczynia(szczelnie zamykanego)a wiśnie zasypuję cukrem-ok.1 kg,jak ktos chce bardziej wytrawne to można dać 60 dkg cukru.I znowu wszystko szczelnie zakręcone stawiam na słońcu.Trzeba to trzymać aż cukier się rozpuści i codziennie trzeba potrząsać słojem,trwa to od 3 dni do 1 tygodnia.Później owoce z cukrem zalewam zlanym wczesniej alkoholem,mieszam i odcedzam płyn.Odstawiam na jeden dzień aż farfocle opadną na dno i zlewam wtedy przez sito wyłożone gazą do butelek.Można pić od razu ale lepsze jest jak postoi ze 3 miesiące w ciemnym miejscu.
Wrzucę to od razu do Napoi bo mnie moderator zaraz pogoni ;) ;) ;)

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
superr ;) dziekuje

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
CYTAT.Takie wiśnie można spróbować zrobić samemu,ja bym wzięła zwykłe wiśnie z kompotu i zalała na parę dni spirytusem
dziunia amoge zalaz te wisnie zamiast spirytusem to wodka??
czy to juz nie to samo ??

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Myślę że możesz zalać je wódką,albo rumem też pasuje czy jakimś winiakiem też dobrze będzie
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A ja poproszę o informację jaką końcówką te piękne różyczki zostały zrobione . Planuję kupć takie coś do strojenia tortów i chciałabym mieć końcówkę z której takie piękne różyczki wychodzą (bo na razie mam taką co nie ma odpowiedniej końcówki).
To są końcówki do robienia tego wzoru

Do ozdobienia tego tortu użyłam trzeciej od lewej licząc
icon_smile.gif
Jestem pod wrażeniem "odpowiedzi" .
Najmocniej dziękuję .

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Ja tez bardzo dziekuje za wszelka pomoc
wisnie kupione a jutrojade po maszynke do zrobienia wisni bez pestek :mrgreen: juz na mnie czeka w sklepie :mrgreen:
niechce mi sie spinaczem i spinka
a po takiej przygodzie jaka kasha miala oj nie nie

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Apetyczny ten torcik Dziuniu i chciałabym go zrobić ale mam pytanie odnośnie biszkopta, czy potrzeba 11 żółtek i 5 białek? Wolałabym sie upewnić :dump:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
Dziuniu
jakbym do tego biszkoptu dodała kakao to by powstał taki tort węgierski?
Na świętam chcę zrobić tort węgierski i szukam przepisu-nigdy nie robiłam i nie bardzo wiem kiedy
czekoladowy tort z wisniami nazwać węgierskim ( a obiecałam jednej osbie ,że zrobię
dump.gif
)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Margot, wydaje mi się że tort węgierski to własnie biszkopt kakaowy z kremem jajeczno-maślanym i z wiśniami w alkoholu, czyli ten może być jak najbardziej, ale ja bym zrobiła do niego klasyczny biszkopt z kakao(czyli z całymi jajkami a nie z dodatkiem żółtek), bo jak kakao dodasz to nie będzie i tak czuć tych żółtek.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Margot, nie musisz na parze ubijać jajek do biszkoptu, zrób tak jak tu pisałam: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=103944 tylko dobrze ubij białka z cukrem - tak jak na pavlovą sztywne mają być, potem jak ostrożnie dodasz resztę składników to będzie ok. Do mąki dodaj 3 łyżki kakao, razem przesiej żeby grudek nie było i będzie biszkopt kakaowy
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W zasadzie pralina najlepsza IMHO jest z laskowych, z włoskich nie robiłam ale powinna też być smaczna. Z migdałów jest b. delikatna, może jakby dodać gorzkiego migdała to byłaby bardziej aromatyczna, ale gorzkich u nas nie ma.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Dziniu, czy ten biszkopt spokojnie podzieli sie na 3, bo ja zawsze mam wielkie problemy z tym dzieleniem i biszkopt musi byc naprawde na cala forme wyrosniety.
A i jeszcze jedno, jak dodam kakao (ile?) tez uda mi sie biszkopt? Bo czesto mi wychodzi albo zakalec, albo taki niski, ze musze piec dwa, ja robie ciemy biszkopt.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Podzieli się spokojnie, ale jak masz problemy z dzieleniem to kup sobie taką strunę do przecinania biszkoptu, jest w większości supermarketów za ok. 5 zł. Dzięki niej można uzyskać b. równe warstwy.
Co do kakao to uda się ale wtedy trzeba odjąć taką samą ilość mąki, czyli jak dodasz 3 łyżki kakao to daj 3 łyżki mąki mniej.
Poza tym poczytaj rady co do pieczenia biszkoptu w tym wątku: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22740 bo chyba robisz jakiś błąd jeśli często wychodzi Ci zakalec lub b. niski biszkopt. No i pamiętaj, że jajka trzeba ubić b. dobrze, a mąkę czy kakao trzeba b. ostrożnie mieszać z masą jajową.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
A ja zrobie "wegiersko-niemiecki" :-D (bo zamierzam przystroic go jak torta szwarcwaldzkiego- rozetkami z wisniami koktajlowymi). Pieke na drugi dzien swiat- moja corka konczy roczek!
No wlasnie z lenistwa nigdy nie przesiewalam maki z kakao, a i piana ubita idealnie jak na Pavlawa to nie byla... wiec teraz musi sie udac!

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
dziuniu ile więcej kremu byś zrobiła na tort prostokątny 30x40cm by przełożyć 2krotnie i posmarować na wierzchu? i zastąpić czymś alkohol bo ma to być tort dla dzieci czy zostawić?

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
I zrobiłam długo się wahałam czy ta masa czy na bazie śmietanki ale zaszalałam z tą i wyszedł mam nadzieje pyszny całości nie spróbuję ale masa pychotka poeksperymentowałam i dałam na dolny biszkopt cieniutką warstwę dżemu i kosteczki z galaretki truskawkowej ale tylko na dole. A oto efekt
icon_smile.gif

Załączniki

• tradycyjny_czekoladowy_piesek___.jpg
    tradycyjny_czekoladowy_piesek___.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy