Tort dobosza

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATa czy nazwa wazna skoro dobre?
wtedy jeszcze ważniejsza,to jest niestety wprowadzanie innych w błąd i tytuł powinien brzmieć 'tort,ktory w moim domu nazywano dobosz'
deser zrobiony tak jak tiramisu tylko z serków homogenizowanych też jest pewnie smaczny ale tiramisu to na pewno nie jest,więc co ważniejsze?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Agatka @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363258nie jestem kucharzem zawodowym, i dla mnie wazne zeby domownikom smakowalo

ale jesli chcecie podajcie przepis na oryginalny wg Was przepis i chyba bedzie po krzyku?
ja też nie jestem kucharzem zawodowym jak i przytłaczająca większość uczestników tego forum nie jest

argument,że ważniejsze jest to że domownikom smakuje do mnie zupełnie nie trafia,w moim domu na zapiekankę ziemniaczaną mówi się 'papraczka' i czy to że wszystkim smakuje uprawnia mnie do tego żeby zamieszczać przepis na nią pod tą,nomen omen,obrzydliwą nazwą?

są pewne zasady w kuchni i podawaniu przepisów których musimy się trzymać,bo inaczej dojdzie do chaosu,a ci co zaczynają gotować zostają wprowadzeni w błąd



co do oryginalnego przepisu to został już podany w dwóch linkach w tym wątku i ja go nie muszę podawać ale szkoda że Ty nie widzisz różnicy
icon_neutral.gif
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
nie chce sie czepiac a co z zastepowaniem skladnikow niedostepnych
gruebel_2.gif
, czy z doprawianiem? kazda potrawa wykonana wg przepisu przez rozne osby bedzie smakowac inaczej i co wtedy?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATnie ma sensu sie klocic
gdzie Ty tu kłótnię widzisz?? nie sugeruj czegoś czego tu nie ma,ja przynajmniej tego tak nie odbieram,próbuję wyjaśnić Ci na czym polega różnica po prostu i że są pewne zasady i tyle,ktoś musi nieść ten kaganek oświaty :D
icon_wink.gif


CYTATco z zastepowaniem skladnikow niedostepnych
to jest tzw.casus tiramisu,o którym wyżej pisałam
icon_cool.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
dziunia @ 14 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363169a na różne lecza nie lecza już się uodporniłam na szczęście
icon_smile.gif
Szczęściara. U mnie w domu zawsze się mówiło duszone warzywa w pomidorach, bo zestawy bywały różne. I nikogo nazwa w błąd nie wprowadzała.

Agatka @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363258nie jestem kucharzem zawodowym, i dla mnie wazne zeby domownikom smakowalo
Kompletnie nie zrozumiałaś, imho, o co chodzi. Nie negujemy smakowitości tortu z tego przepisu (a smakowity jest- połączenie kawy i kakao...
mniam.gif
)!!!!

Agatka @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363276nie ma sensu sie klocic
icon_question.gif


dziunia @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363285gdzie Ty tu kłótnię widzisz?? nie sugeruj czegoś czego tu nie ma,
,próbuję wyjaśnić Ci na czym polega różnica po prostu i że są pewne zasady i tyle,
handclasp.gif


Agatka @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363207a czy nazwa wazna skoro dobre?
Zupełnie nieważna. Podam Ci "schabowe z zasmażaną kapustą i ziemniakami". Na talerzu zobaczysz pangę z grila, brązowy ryż i mix sałat. Nazwy zupełnie nie mają znaczenia.

dziunia @ 15 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363253deser zrobiony tak jak tiramisu tylko z serków homogenizowanych też jest pewnie smaczny ale tiramisu to na pewno nie jest,więc co ważniejsze?
gruebel_2.gif
Gdzie gdzie ja to już słyszałam ? Albo napisałam...

rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Dobosza mozna zamowic w polskich delikatesach w Ottawie (robi go kobita-cukiernik z Wegier).
Szczerze mowiac zdziwilam sie, ze kazdy placek pieczony oddzielnie musi byc - tak rowniutko wygladaja... ze podziwialam ja za umiejetnosc krojenia w tak cieniusienkie plasterki.
Lepiej zamowic podzielony na wiecej porcji, bo ten karmel na gore nie przekroi sie bez uszkodzenia. Czyli musi byc tak podzielony ile porcji sie chce.

oczywiscie moj byl zbeszczeszczony
zahnlos.gif
bo krem dla Kuby musial byc z margaryny. Najwazniejsze, ze wyszedl
icon_wink.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ktos prosil o zdjecie
dobos-t_big..jpg

nienajpiekniejszy on jesli chodzi o wykonanie - taki nieco "domowy"

i opis ze strony wegierskiej
Here is one of the most famous tortes in Hungary and Austria. Six thin sponge cake layer filled with delicious chocolate cream, and thin caramel layer on the top.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy