Tort Egipski

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
robiłam ten tort i niestety kremówka zamieniła mi się w masło, aby uratować sytuację zrobiłam z niej budyń :D wszyscy i tak byli zachwyceni
icon_smile.gif
myślę, że spróbuję go zrobić jeszcze raz bo strasznie kuszą mnie te zdjęcia

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
No to wziełam się za niego. Spisze sobie modyfiacje, bo u mnie prawie zawsze jakieś muszą być
icon_wink.gif

Póki co dałam na blat po 3 jajka, 3 łyzki cukru, 1 lyzkę maki i 50 g zmielonych orzechów.
Ostatni blat zrobiłam z 4 białek.
Budyń stygnie. Trzeba go chyba robić na początku, by miał czas wystygnąć, a w tym czasie piec blaty. Do budyniu dałam 5 łyzek cukru i zamiast cukru waniliowego zapach.
do 500 ml kremówki dodałam 1 szklankę cukru (i nie wiem czy nie za dużo) i jeden smietanfix tak na wszelki wypadek.
Na górę dam podpieczone migdały w słupki, na boki płatki podpieczone.
A na degustacje poczekam do jutra.

cdn
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
apetycznie wygląda
icon_smile.gif

a ta serwetka/podkładka (?) biała, jak koronka, to skąd? Bo w sklepach sa papierowe ale nie takie ładne, przynajmniej u mnie
icon_sad.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Monsai @ 10 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1138656apetycznie wygląda
icon_smile.gif

a ta serwetka/podkładka (?) biała, jak koronka, to skąd? Bo w sklepach sa papierowe ale nie takie ładne, przynajmniej u mnie
icon_sad.gif
Monsai, to papierowa, taka z marketu, którą ułozyłam w dnie od pojemnika do przenoszenia tortów (tort jechał ok. 30 km). Na na niej leży szklane dno od tortownicy, stąd to złudzenie.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
nie pomyślałabym, wygląda ślicznie, własciwie wrażenie takie jakby to była plastikowa podkładka taka
icon_smile.gif
A w którym markecie?
zahnlos.gif
, bo wzorek tez bardzo ładny ;)

t mixhexe

Member
Cze 7, 2009
1
0
0
robilam ten tort z polskiej kremowki i tez sie rozplynal....byc moze nie ma w niej tyle zawartosci tluszczu,jak napisane....a karmel z cukru zastepuje zawsze, paczka cieniutko pokrojonymi Toffifi (te z orzechami)firmy Storck.to tak zwane pojscie na latwizne...dzieki czemu krem nie rozplywa sie tak szybko.

melisa82

Member
Lut 23, 2008
281
0
0
Jutro J. ma urodziny więc dziś upiekłam ten tort
cheers.gif
Jest bardzo pracochłonny, jutro zobaczymy czy wart takiego wkładu pracy (zależy od tego czy solenizant doceni)

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
jean @ 14 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1002701Maara! czy Ty nie dawałaś do tortu karmelu?
gruebel_2.gif
Jak zrobiłaś taka piękną śmietanę?
fiesgrins.gif
Jean, używam śmietany z Piątnicy. Bardzo dobrze się ubija, a w smaku jest dużo lepsza od tej z kartonika.
Karmel dodaję do tortu ale robię go trochę inaczej niż podaje przepis. Do karmelu dodaję łyżkę masła i orzechy, wylewam na papier i łamię jak stwardnieje.
Nie dodaję go jednak do śmietany tylko posypuję nim warstwę kremu i na to dopiero daje ubitą śmietanę.

melisa82

Member
Lut 23, 2008
281
0
0
Tort jest pyszny
icon_smile.gif
Już się na niego nie gniewam, że jest tak czasochłonny
rofl.gif
Rozważam nawet czy go nie zrobić na urodziny młodszej siostry na 23 grudnia
cheers.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Mam zamiar podac ten tort w niedziele po poludniu. Kiedy najlepiej go przygotowac? Moge wczesniej upiec blaty? Czy on jest z tych ktore lubia postac?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy