Maraa @ 10 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=844706Mnie wychodzą cieniutkie, koła odrysowuję od tortownicy śr. 24 cm, piekę bez termoobiegu. Jaxja, jeżeli Ty pieczesz z termoobiegiem to 30 min. wystarczy.Dokladnie tak, po 30 minutch w termoobiegu. Temp nieco obnizylam nawet, bo za szybko sie kolorystycznie zmienialy, co mnie przerazilo, a dopiero pozniej doczytalam, ze tak ma byc.![]()
Mam 6 blatow, jednak mniejszych - sr 20 cm,i na oko wydaja sie cienkie. Mozliwe, ze mozna jeszcze bardziej rozsmarowac bialko, wczoraj bylo to dla mnie nei do wykonania.
Krem zrobiony, siedzi w lodowce.
mam opor przed polewa z czekolady, bo zawsze mi cos sie za bardzo rozlewa.
Maraa, jak Ty radzisz sobie z bokami torcikow ? Polewa splywa sama ? Czy jakos pedzlem sobie pomagasz ?
Maraa @ 11 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=844862JotHa , a czy Ty polewasz tort zaraz po przełożeniu go kremem?Posiedzial wczesniej w lodowce troche.
Maraa @ 10 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=833444Vidar, wszystko się zgadza. Podane składniki są na 2 blaty, do upieczenia 6 będziemy potrzebowali 9 białek. Składniki na krem podane są na cały tort.A tu info juz drugie potwierdzajace kruchosc blatow. Co w przypadku wiekszej liczby bialek jest dla mnie naturalne.![]()
Joanna @ 22 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=837846Dla mnie to wspaniała wiadomość, że blaty zostają kruche i chrupiące! Miękkie bezy to dla mnie porażka!
Już się nie mogę doczekać okazji, by go zrobić.![]()
A ilość cukru można przecież dostosować do upodobań i nie sypać go tyle, ile jest w przepisie.
jaxja @ 13 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845303Ja też nie oczekiwałam chrupkiej bezy, jest na tyle cienka, że musi przejść wilgocią kremu.
Ponieważ bałam się zwarzenia kremu, masę jajeczną zaczełam mieszać z masłem, gdy obydwa te składniki miały tę sama temperaturę (zmierzyłam). Nic się nie warzyło - albo mi się udało, albo jest to dobry sposób.Jaxja, też miałam tę samą temperaturę jajek i masła, to przecież podstawowa zasada przy robieniu tego typu kremów, ale nic to nie dało. IMO albo jajek jest ciut za dużo albo masła za mało, skoro warzy się pod sam koniec dodawania masy jajecznej.
JotHa @ 13 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845338Juz wiem chyba wszystko. Szukajac odpowiedzi, gdzie przeczytalam o tej chrupkawej bezie przeczytalam dokladnie caly watek i tu jest odpowiedz na nurtujace mnie pytanie, jak mozna z taka malej ilosci bialek miec 6 blatow bezowych i to wiekszej srednicy niz moje.
Fakt, ze w opisie jest mowa o podzieleniu na dwie porcje, ale jakos nie dalo mi to do myslenia, ze proporcje skladnikow sa na 1/3 tortu, a masa na calosc. Trudno.Tak, IMO powinno być jasno od razu napisane, że trzeba 9 białek na ten tort. Składniki powinny byc podane wszystkie, a nie ich część.
A moje blaty miały średnicę 26 cm, wysokie były na ok. 4 mm.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.