- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis z książeczki "Ciasta i torty" na życzenie Akulki
nie robiłam
Składniki na tortownicę 26 cm:
300 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
125 g orzechów laskowych
75 g rodzynek
2 łyżki rumu
4 jaja
200 g cukru
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g cukru pudru
2 łyżki rumu
3 łyżki galaretki porzeczkowej
8 marcepanowych kartofelków
Ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Orzechy zamleć. Rdzynki namoczyć gorącą wodą, osuszyć i pokropić rumem.
Oddzielić zółtka od białek. Żóltka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczanć i proszkiem do pieczenia; połączyć z masą z żółtek.
Do masy dodać ziemniaki, skórkę z cytryny, cynamon, orzechy i rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem i wygładzić powierzchnię.
Piec 50 min i pozostawić przez 10 min w wyłączonym piekarniku.
Cukier puder utrzeć z rumem i 1 łyżką wody. Tort posmarować galaretką i polukrować. Ugarnirować marcepanowymi kartofelkami.
Nie pisze w przepisie co z tą galaretką zrobić
Pewnie rozrobić z wodą...

Składniki na tortownicę 26 cm:
300 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
125 g orzechów laskowych
75 g rodzynek
2 łyżki rumu
4 jaja
200 g cukru
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g cukru pudru
2 łyżki rumu
3 łyżki galaretki porzeczkowej
8 marcepanowych kartofelków
Ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Orzechy zamleć. Rdzynki namoczyć gorącą wodą, osuszyć i pokropić rumem.
Oddzielić zółtka od białek. Żóltka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczanć i proszkiem do pieczenia; połączyć z masą z żółtek.
Do masy dodać ziemniaki, skórkę z cytryny, cynamon, orzechy i rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem i wygładzić powierzchnię.
Piec 50 min i pozostawić przez 10 min w wyłączonym piekarniku.
Cukier puder utrzeć z rumem i 1 łyżką wody. Tort posmarować galaretką i polukrować. Ugarnirować marcepanowymi kartofelkami.
Nie pisze w przepisie co z tą galaretką zrobić

Ostatnią edycję dokonał moderator: