Tort Labirynt

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Zrobiłam wczoraj, ciasto wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Rodzinka już pół spałaszowała, bardzo im posmakowało
lecker.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,948
2,880
113
Dzisiaj piekłam powtórnie (ściśle wg. przepisu) i znowu podczas wałkowania się kleiło, co robię nie tak??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Ja dzisiaj tez powtarzam. Nie pamiętam aby było szczególnie lepiące. Mocno podsypywałam mąką i rolady ładnie się zwinęły Pokroiłam na cieńsze kromki, do 2 cm. Wyszło bardzo ładnie. Nawet trzy warstwy były (ta trzecia trochę skromniejsza). Następnego dnia konsumpcja. Bardzo smaczne. Wydałam gościom do domu i ...po tygodniu, przez osoby tzw. trzecie otrzymałam pochwałę od pewnego bardzo oszczędnego w słowach męża koleżanki - że ciasto rewelacja. Pewnie dodało mu smaku także to, że warstwy miały dodatkowe kilka godzin na pochłonięcie śmietany. Fotki też mam, ale jeszcze nie zgrane.
To dzisiejsze ms być na niedzielę, a zatem ma czas. No to do roboty, tylko ten wiatr mnie denerwuje.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
A mnie coś nie posmakowalo
icon_neutral.gif

Jakieś takie twarde i suchawe mi wyszło, nawet po dwóch dniach nie było czym się zachwycać.
Wizualnie fajne, a może po prostu mi nie wyszło
icon_rolleyes.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Maria z Łeby @ 6 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1486574Janie, ja też muszę podsypywać, inaczej mi się nie udaje rozwałkować, myślałam, że tylko ja tak mam.
No właśnie, W wielu przepisach jest wręcz nakazane aby maki podsypywać oszczędnie, bo to zmienia ciasto i bałam sie, czy nie będzie za twarde od nadmiaru mąki. Ale nie było. Na wszelki wypadek kroję nie grubiej niż 2 cm, nawet mniej. Chcę mieć pewność, ze odpowiednio nasiakną.
To wczorajsze teraz dopiero siedzi w piecu. I ja również trzymam dłużej niż 40 minut. A pachnie obłędnie. Przed tygodniem o mały włos tortu by nie było, bo już się zasadzali na takie owocowe ciepłe roladki.

Dzisiaj będzie 3-kolorowe. Dodałam czerwony. W pierwszej wersji próbowałam z żurawina, ale w pieczeniu po prostu zbrązowiała.
Dzisiaj czerwień jest z suszonych wisni i barwionych anansów. Obawiam sie nie o kolor, bo jest jasnoczerwony, ale wiśnie suszone i ananas nie chciały sie tak ładnie rozparzyć jak sliwka i morela. No zobaczymy, ale już w gotowym torcie, bo - jak mówi mój kolega - nie wchodź do kuchni, bo sie najesz surowych pierogów.
icon_mrgreen.gif

Tyle tu nastukałam, że powinnam udokumentować fotkami. Hmm, postaram się, bo załączanie zdjęć wychodzi mi (delikatnie mówiąc) średnio. Heh!
icon_lol.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
A to własnie ten "andrzejkowy", umazany czekolada, obsypany suchym kakao

Załączniki

• Labirynt_rewers.JPG
    Labirynt_rewers.JPG
    65.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Cekolada__kakao__rozmaryn_....JPG
    Cekolada__kakao__rozmaryn_....JPG
    76.2 KB · Wyświetleń: 1
  • A_piece_of_....JPG
    A_piece_of_....JPG
    72.6 KB · Wyświetleń: 1

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Upiekłam na święta - obiecałam sobie, że wpiszę uwagi, bo za rok czy dwa nie będę pamiętać, o co mi z tym ciastem chodziło
icon_smile.gif

Moja wersja: żurawina+ dżem porzeczkowy, suszone morele+ pomarańczowa konfitura.

Plusy:
-ciekawy wygląd
-w sumie nie jest aż tak pracochłonne, jakby się wydawało
-fajnie się mrozi - lekko zmrożone bardzo dobrze smakuje

Minusy: ( ale do rozpracowania )
- smak sody - nigdy nie piekę na sodzie i ten specyficzny smak zepsuł mi całą radość z ciasta, choć i tak mniej dałam niż sugerowane
- ciasto się lepiło niemiłosiernie, ale to wina mąki, po dosypaniu paru łyżek już dało się wałkować

Na pewno powrócę do tego przepisu, ale tym razem na proszku do pieczenia, zobaczymy jakie ciasto wyjdzie..

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy