Masa:
1 litr śmietany 30% Łaciatej
6-7 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dkg serka macsarpone
4-5 śmietan-fixów ( ja daję je tylko wtedy gdy tort musi poczekać te dobre kilka godzin na zanim zostanie pochłonięty )
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka pomarańczowa
30 dkg malin (mogą być mrożone)
1 szklanka soku ananasowego
Galeratki rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą (czyli w połowie ilości wody podanej z tyłu opakowania
)
Odstawiamy do zgęstnienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem (tutaj z cukrem pudrem to wedle uznania... jednak ta masa nie może być bardzo słodka
Gdy jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i dalej mieszamy (tak ok. 3 minut )
Wcześniej upieczony biszkopt kroimy na plastry.
Każdy plaster przed położeniem masy nasączamy sokiem ananasowym a następnie smarujemy grubszą wartwą masy.
Na to układamy gęsto: maliny i galaretkę pokrojoną w kostkę.
Przykrywamy płatem biszkoptu.... uciskamy tak by wszystko ładnie do siebie przyległo... i znów nasączamy biszkopt i nakładamy masę, owoce i galaretki.
Pamiętajmy by zostawić trochę masy na ustrojenie tortu.
Tort jest przepyszny <!--emoid
--><!--endemo-->
No ma już rzesze fanów
Robię go na biszkopcie z tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252&start=0
Żródło: moje wariacje wypiekowe.
1 litr śmietany 30% Łaciatej
6-7 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dkg serka macsarpone
4-5 śmietan-fixów ( ja daję je tylko wtedy gdy tort musi poczekać te dobre kilka godzin na zanim zostanie pochłonięty )
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka pomarańczowa
30 dkg malin (mogą być mrożone)
1 szklanka soku ananasowego
Galeratki rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą (czyli w połowie ilości wody podanej z tyłu opakowania
Odstawiamy do zgęstnienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem (tutaj z cukrem pudrem to wedle uznania... jednak ta masa nie może być bardzo słodka
Gdy jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i dalej mieszamy (tak ok. 3 minut )
Wcześniej upieczony biszkopt kroimy na plastry.
Każdy plaster przed położeniem masy nasączamy sokiem ananasowym a następnie smarujemy grubszą wartwą masy.
Na to układamy gęsto: maliny i galaretkę pokrojoną w kostkę.
Przykrywamy płatem biszkoptu.... uciskamy tak by wszystko ładnie do siebie przyległo... i znów nasączamy biszkopt i nakładamy masę, owoce i galaretki.
Pamiętajmy by zostawić trochę masy na ustrojenie tortu.
Tort jest przepyszny <!--emoid
No ma już rzesze fanów
Robię go na biszkopcie z tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252&start=0
Żródło: moje wariacje wypiekowe.
Ostatnią edycję dokonał moderator: