Tort lodowy Cappuccino

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Oto jest przepyszny tort lodowy. Jak sie nie ma likieru Amaretto to mozna uzyc innego likieru, ja mialam tylko Baileys w domu i bardzo smacznie tort wyszedl. Jestem pewna ze likier z orzechow laskowych jest idealny. Tort juz robilam pare razy i dobzre sie trzyma w zamrazalce, ale niestety bardzo szybko ginie
mniam.gif

cappuccinocake.jpg

Tort Lodowy Cappuccino

ciasto:
400 gr pasta migdalowa (marcypan zawiera wiecej cukru i mniej migdalow)
4 lyzki kakao
skorka z 1 cytryny

lody:
500 ml smietana kremowka
2.5 lyzki Nescafé Espresso prosto z sloika (czyli kawa “neska” o smaku Espresso)
100 ml suker puder
3 zoltka
3 lyzki likieru Amaretto (albo na przyklad Frangelico (liker z orzechow laskowych) albo Baileys)

garnitura:
biala i ciemna czekolada

Zagzrac piekarnik na 175 stopni. Tortownice wysmarowac maslem.

Paste migdalowa utrzec na tarce i wymiesac z zoltkami, kakao i skorka cytrynowa. Wlac ciasto do tortownicy. Piec w piekarniku okolo 20 minut. Wyjac i ostudzic. Brzegi tortownicy sciagnac i omyc, i na nowo wlozyc na tortownice.

Ubic na gesto smietane. Dodaj kawe, cuker puder, zoltka i likier. Mase delikatnie wymiesac i wlac na ciasto. Przykryc i wstawic do zamrazalki na co najmniej 4 godzin. Wyciagnac ciasto z zamrazalki 20 minut przed podaniem. Sciagniac brzegi tortownicy i udekorowac czekolada.

Smacznego!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dagmaro, wspaniale wyglada ten tort.
icon_smile.gif

Ja skads znam twoje zdjecie ;) Chyba z bardzo sympatycznego blogu, ktory zreszta nie tylko ja tutaj podczytuje.

Czy mozna by uzyc do Twojego przepisu pasty migdalowej z przepisu na krajanke Bajaderki:

CYTATPasta migdalowa to produkt podstawowy do wyrobu marcepanu - u mnie kupny jest bialo-kremowy i gesty

Ale mozna zrobic samemu w domu z drobno mielonych, zblanszowanych migdalow:

1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dagmara, jak miło Cię u nas widzieć! Piękny ten tort!!! czy on szybko ,,płynie"?

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Uff!!!! Rzeczywiscie zapomnialam dodac jajka do przepisu. Trzeba dodac 4 cale jajka do ciasta , ale juz nie idzie edytowac przepis (moze ktos wie jak)? I pozniej wymiesac cale jajka (i nie same zoltka) z pasta migdalowa i tak dalej.

Ja tylko robilam wlasna paste migdalowa raz, i wtedy bez bialka i soli. Ale inaczej ten przepis dobzre wyglada. Ale jednak po co tyle pracy, myszle ze napewno byloby dobzre z marcypanem jak sie nie ma tej pasty.

Tort jest dosc gesty i nie plynie szybko.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Można kupić już zmielone migdały jesli nie ma się możliwoći ich zmielenia.

Dagmaro- bądź z Nami jak najczęściej!

Edycja- w prawym dolnym rogu postu są znaczki "zmień", "cytuj", "odpowiedz"
"Zmień"- klikasz i są dwie możliwości: "pełna edycja" oraz "szybka edycja". Wybierasz tę pierwszą i możesz dowolnie zmieniać teks postu.

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Sinistra @ 21 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=381872Edycja- w prawym dolnym rogu postu są znaczki "zmień", "cytuj", "odpowiedz"
"Zmień"- klikasz i są dwie możliwości: "pełna edycja" oraz "szybka edycja". Wybierasz tę pierwszą i możesz dowolnie zmieniać teks postu.
Niestety tylko mam "zmien" i "odpowiedz"... Chyba za dlugo czasu juz minelo zeby zmienic tekst.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy