Oto jest przepyszny tort lodowy. Jak sie nie ma likieru Amaretto to mozna uzyc innego likieru, ja mialam tylko Baileys w domu i bardzo smacznie tort wyszedl. Jestem pewna ze likier z orzechow laskowych jest idealny. Tort juz robilam pare razy i dobzre sie trzyma w zamrazalce, ale niestety bardzo szybko ginie
Tort Lodowy Cappuccino
ciasto:
400 gr pasta migdalowa (marcypan zawiera wiecej cukru i mniej migdalow)
4 lyzki kakao
skorka z 1 cytryny
lody:
500 ml smietana kremowka
2.5 lyzki Nescafé Espresso prosto z sloika (czyli kawa “neska” o smaku Espresso)
100 ml suker puder
3 zoltka
3 lyzki likieru Amaretto (albo na przyklad Frangelico (liker z orzechow laskowych) albo Baileys)
garnitura:
biala i ciemna czekolada
Zagzrac piekarnik na 175 stopni. Tortownice wysmarowac maslem.
Paste migdalowa utrzec na tarce i wymiesac z zoltkami, kakao i skorka cytrynowa. Wlac ciasto do tortownicy. Piec w piekarniku okolo 20 minut. Wyjac i ostudzic. Brzegi tortownicy sciagnac i omyc, i na nowo wlozyc na tortownice.
Ubic na gesto smietane. Dodaj kawe, cuker puder, zoltka i likier. Mase delikatnie wymiesac i wlac na ciasto. Przykryc i wstawic do zamrazalki na co najmniej 4 godzin. Wyciagnac ciasto z zamrazalki 20 minut przed podaniem. Sciagniac brzegi tortownicy i udekorowac czekolada.
Smacznego!!


Tort Lodowy Cappuccino
ciasto:
400 gr pasta migdalowa (marcypan zawiera wiecej cukru i mniej migdalow)
4 lyzki kakao
skorka z 1 cytryny
lody:
500 ml smietana kremowka
2.5 lyzki Nescafé Espresso prosto z sloika (czyli kawa “neska” o smaku Espresso)
100 ml suker puder
3 zoltka
3 lyzki likieru Amaretto (albo na przyklad Frangelico (liker z orzechow laskowych) albo Baileys)
garnitura:
biala i ciemna czekolada
Zagzrac piekarnik na 175 stopni. Tortownice wysmarowac maslem.
Paste migdalowa utrzec na tarce i wymiesac z zoltkami, kakao i skorka cytrynowa. Wlac ciasto do tortownicy. Piec w piekarniku okolo 20 minut. Wyjac i ostudzic. Brzegi tortownicy sciagnac i omyc, i na nowo wlozyc na tortownice.
Ubic na gesto smietane. Dodaj kawe, cuker puder, zoltka i likier. Mase delikatnie wymiesac i wlac na ciasto. Przykryc i wstawic do zamrazalki na co najmniej 4 godzin. Wyciagnac ciasto z zamrazalki 20 minut przed podaniem. Sciagniac brzegi tortownicy i udekorowac czekolada.
Smacznego!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: